Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Július 26. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Somló - a bor szerelmeseinek zarándokhelye

Somló - a bor szerelmeseinek zarándokhelye

Az ország egyik legrégebbi, egyúttal legkisebb borvidéke megújult pincékkel, borászati múzeummal és vinotékával várja mostantól a borok szerelmeseit - tudatta a VÁTI.

155 millió forint uniós támogatásból megvalósult fejlesztés a borturisztikai kínálat grandiózus bővítése a kulturális valamint természeti értékek vonzóbbá tétele mellett a régió versenyképességét is javíthatja a jövőben.

A Közép-dunántúli régió rendkívüli turisztikai vonzerővel rendelkezik. Kulturális, történelmi, természeti értékei, valamint borturizmusi potenciálja viszont eddig nem volt megfelelően kihasználva. Az ajkai kistérség és Somló nemzetközileg is jelentős természeti és borászati adottságokkal bír, mikroklímájának köszönhetően pedig ez az ország egyik legpotensebb bortermelő térsége.

A 2002-ben alapított Kreinbacher Birtok tulajdonosai felismerték helyzeti előnyüket, és terveik megvalósításához sikeresen pályáztak európai uniós támogatásra.

Komplex, egyedi szolgáltatásokat kínáló, országos és nemzetközi jelentőséggel bíró borturisztikai központokat hoztak létre, melyek Somló és az Ajkai kistérség sajátos bor kulturális örökségére, illetve természeti értékeire építenek. A minőségi borturizmus lehetőségének megteremtése érdekében egyedülálló infrastruktúrával látták el az ún. bor utak mentén található pincéket is.

A Vesztróczy-pincét eredeti karakterterének megtartása mellett olyan bemutató hellyé alakították át, ahol a látogatók 21. századi körülmények között, de rusztikus miliőben ismerkedhetnek meg a térség minőségközpontú boraival.

A Pozsgai-pince bormúzeummá építése az ismeretlen felfedezésére invitálja a közönséget. A borkészítés hagyományainak kimerítő feltérképezése után pedig a látogatóknak itt is lehetőségük van belekóstolni a jól bevált recept szerint készült nedűkbe.

A Zsíros-pince borbemutató házként áll ezentúl a látogatók rendelkezésére. Végigtekintve a borkultúra fejlődésének jelentős állomásain, természetesen gyakorlati tapasztalatszerzésre is lehetősége van a tudásra szomjazó vendégeknek.

A Kéringer-pincében Vinotéka fogadja az idelátogatókat, ahol a környékre jellemző minőségi borfajták közül válogathatnak kedvükre.

A projekt a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhatott meg.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: bor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.