Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2022. Január 14. 10:06, péntek | Helyi
Forrás: KEMÖH sajtó

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Tatabánya és Esztergom, a megye két legnagyobb városaként, illetve mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó települése kiemelt keretet - összesen 14,9 miliárd forintot - kap fejlesztéseik megvalósítására.

A 2021-27-es európai uniós ciklus megyénket érintő fejlesztéseinek megyei önkormányzat döntés-előkészítő szerepkörének egyik fontos kérdésében hozott határozatot csütörtöki rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés.

A gyors összehívásra azért volt szükség, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első körben meghirdetett felhívásaira a megyéből beérkezett fejlesztésekről hamarosan döntések születnek. Ehhez azonban fel kell álljanak a döntés-előkészítő bizottságok az Irányító Hatóság mellett, melyek egyik meghatározó szavazati jogú tagja a megyei önkormányzat képviselője. Az Irányító Hatóság most közölte a delegálás feltételeit.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a bizottságokba a területi szereplő képviseletére tagként Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, póttagokként Romanek Etelka és Steindl Balázs alelnököket delegálja.

A jelenleg meghirdetett TOP Plusz felhívások közül bizottság a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, az élhető települések, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése témájában várható döntés-előkészítő bizottság felállítása.

Komárom-Esztergom megye számára a 2021-2027 közötti ciklusban közel 50 milliárd forint európai uniós forrás áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Elsősorban a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra megújítására, a települési környezet és a szolgáltatások bővítésére, minőségük javítására, a klímavédelemre, az esélyegyenlőségre, a társadalmi kohézió erősítésére.

Tatabánya és Esztergom, mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó és a megye két legnagyobb városa, kiemelt keretet kap fejlesztéseik megvalósítására, mely összességében 14,9 milliárd Ft. A többi település és esetleges konzorciumi partnereik, valamint a Magyar Közútkezelő Zrt. és a megyei önkormányzat számára pályázható forrásként 34,15 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 08:42, péntek | Helyi

Nyakunkon az újabb meteorkitörés

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amelynek tájékoztatása szerint magyar csillagászok Texasban követik a kitör

2022. Május 26. 10:04, csütörtök | Helyi

Ünnepi Könyvhét

Június 9-én nyitja meg kapuit a 93. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.

2022. Május 25. 18:53, szerda | Helyi

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: megadóztatják a nagy cégeket

A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

2022. Május 25. 16:36, szerda | Helyi

Egyre többen fogadnak örökbe egy ovit

Segíts világot látni a mélyszegénységben élő gyerekeknek!