Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2022. Január 14. 10:06, péntek | Helyi
Forrás: KEMÖH sajtó

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Tatabánya és Esztergom, a megye két legnagyobb városaként, illetve mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó települése kiemelt keretet - összesen 14,9 miliárd forintot - kap fejlesztéseik megvalósítására.

A 2021-27-es európai uniós ciklus megyénket érintő fejlesztéseinek megyei önkormányzat döntés-előkészítő szerepkörének egyik fontos kérdésében hozott határozatot csütörtöki rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés.

A gyors összehívásra azért volt szükség, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első körben meghirdetett felhívásaira a megyéből beérkezett fejlesztésekről hamarosan döntések születnek. Ehhez azonban fel kell álljanak a döntés-előkészítő bizottságok az Irányító Hatóság mellett, melyek egyik meghatározó szavazati jogú tagja a megyei önkormányzat képviselője. Az Irányító Hatóság most közölte a delegálás feltételeit.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a bizottságokba a területi szereplő képviseletére tagként Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, póttagokként Romanek Etelka és Steindl Balázs alelnököket delegálja.

A jelenleg meghirdetett TOP Plusz felhívások közül bizottság a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, az élhető települések, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése témájában várható döntés-előkészítő bizottság felállítása.

Komárom-Esztergom megye számára a 2021-2027 közötti ciklusban közel 50 milliárd forint európai uniós forrás áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Elsősorban a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra megújítására, a települési környezet és a szolgáltatások bővítésére, minőségük javítására, a klímavédelemre, az esélyegyenlőségre, a társadalmi kohézió erősítésére.

Tatabánya és Esztergom, mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó és a megye két legnagyobb városa, kiemelt keretet kap fejlesztéseik megvalósítására, mely összességében 14,9 milliárd Ft. A többi település és esetleges konzorciumi partnereik, valamint a Magyar Közútkezelő Zrt. és a megyei önkormányzat számára pályázható forrásként 34,15 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:56, csütörtök | Helyi

Liquid - a SKURC csoport kiállítása a Duna Múzeumban

Január 21-én, pénteken 18.30-kor nyílik az a különleges tárlat, melyben a SKURC képzőművész csoport 8 tagja a víz létezésének és működésének sokfélesége alapján kreálta meg műtárgyait.

2022. Január 20. 09:00, csütörtök | Helyi

75 éve történt a dorogi szénmedence legnagyobb bányaszerencsétlensége

1947. január 20-án 33 bányász halt meg a X-es aknában, a bánya Zsigmondy-mezőn lévő vágatában keletkezett tűzben. Emlékük előtt tisztelegve ma 16.30-kor a sárisápi Bányász temetőben tartanak ünnepélyes megemlékezést.

2022. Január 19. 08:46, szerda | Helyi

Megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla

Az érintettek összefogásával és civil támogatással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Oszoly-szikla jelképe, az Óra-torony nevű sziklacsúcs, amely 2020-ra az erózió következtében életveszélyessé vált.

2022. Január 18. 17:37, kedd | Helyi

Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért - Pályázati felhívás 2022.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan 2022-ben is pályázatot hirdet a Környezetvédelmi Világnapra a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett elnyerésére.