Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Július 22. 06:10, kedd | Helyi

Strigonium Zrt - Vezérigazgatói beszámoló 2014. június 1-30.

Strigonium Zrt - Vezérigazgatói beszámoló 2014. június 1-30.

Strigonium Zrt - Vezérigazgatói beszámoló 2014. június 1-30.

Esztergom Város Képviselő-testületének 425/2013. (X.18.) öh. számú határozata szerint
2013. október 18. napjától látom el a Strigonium Zrt vezérigazgatói teendőit.
Jelen beszámolómat a transzparens működés megvalósulása érdekében nyilvánosságra hozom. Minden hónapban összefoglalót teszek közzé, amelyben tájékoztatom az esztergomiakat a Strigonium Zrt. működéséről.

Június 3-án megkezdődtek a Strigonium Zrt-nél a kötelező foglalkoztatás egészségügyi vizsgálatok. Mint ismeretes, a Zrt a teljes cégcsoportra meghirdette ezt a tevékenységet, melynek során az Esztergomban tevékenykedő, esztergomi székhelyű Preventio Med Kft adta az összességében legkedvezőbb ajánlatot. A vizsgálatokat személyesen Delyné Dr. Karcsú Noémi, foglalkoztatás egészségügyi szakorvos végzi.

Június 4-én megtisztelt személyesen Tóth Zoltán úr, Bajót község polgármestere. Polgármester úrral több olyan területet is érintettünk, melyben a cégcsoport segítségére lehet a községi feladatok ellátásában. Megbeszéltük, hogy a kölcsönösen gondolatébresztő találkozót követően, a tényleges lépések megkezdése előtt kiszélesített egyeztetéseket fogunk folytatni.

Június 4-én személyesen kerestük fel a társaság jogi előadójával, valamint a Németh Ügyvédi Iroda ügyvédjével a Dr. Seres Miklós Végrehajtói Irodájában (Esztergom), Dr. Seres Miklós végrehajtó urat. A megbeszélésre azért került sor, mert a cégcsoportunk jelentős követelés állományt kezel. A követelések realizálása alapvető érdekünk és kötelezettségünk. Sajnálatosan nagy számban vagyunk kénytelenek igénybe venni a végrehajtó iroda szolgáltatásait, mert sokan a jogerős bírósági ítélet ellenére sem hajlandók kiegyenlíteni a tartozásaikat. Végrehajtó úr biztosított bennünket arról, hogy minden jogszerű eszközt alkalmazni fog, a jogos követeléseink behajtása érdekében.

Június 4-én Dr. Dévényi Norbert közjegyző úrnál, esztergomi székhelyén folytattunk megbeszélést. Ennek célja az volt, hogy a 2013. évi beszámolók kapcsán készült felügyelő bizottsági határozatok végrehajtása miképpen történhet.
A 2013. évi beszámolókról készült könyvvizsgálói jelentéseket figyelembe véve a felügyelő bizottságok határoztak további intézkedések megtételéről.
Két társaságnál is (Esztergomi Kegyeleti Kft, Strigonium Zrt) a közjegyző az egyes nemperes közjegyzői eljárásokról szóló 2008. évi XLV.sz. törvény 17 § (1) bekezdése alapján szakértői bizonyítást rendelt el, és kijelölte az igazságügyi szakértőt. (A szakértői bizonyítási eljárás jelenleg is folyamatban van.)

Június 11-én és 13-án a Strigonium Zrt bankszámláinak megszüntetése ügyében jártam személyesen a Budapest Bank Nyrt esztergomi fiókjánál. Mint ismeretes a cégcsoport meghirdette a bankszámla vezetéssel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételét, melyen a Duna Takarék adta az összességében legkedvezőbb ajánlatot. Az átmeneti idő biztosítása után (hogy a bevételeink rendben beérkezzenek a számlánkra) megszűntethetővé váltak a nem használt számlák, így jelentős bankköltséget takarítunk meg.

Június 19-én a társaságunk jogi előadójával, a Reneszánsz Zrt ürömi telephelyén jártunk. Az egyeztetés célja az volt, hogy a cégcsoport és a Reneszánsz Zrt között fennálló követelés-kötelezettség állomány tisztázódjon és az elszámolást mielőbb a felek jogszerűen meg tudják tenni. A Reneszánsz Zrt munkatársai fogadókészségükről biztosítottak, a folyamatok adategyeztetéssel folytatódnak.

Június 17 és 19. között az Esztergom s.r.l. ügyvezetője személyesen járt Vargyason, hogy a cégjogi ügyintézést elvégezze. Az ingatlan állapota továbbra sem megfelelő, a téli időjárás olyan további károkat okozott, mely elodázhatatlanná teszi bizonyos állagmegóvási munkálatok elvégzését. Ügyvezető úr fotódokumentációt is készített, mint ahogy minden alkalommal. Ebből láthatók a károk. Az elmúlt 3 évben nem érkezett önkormányzati forrás, a jogszerűen fennálló szerződés ellenére, melyből a dolgozók bérét, járulékait, valamint az állagmegőrzési feladatokat elláthatta volna a cég. Az ingatlan a román törvény szerint ún. A kategóriás, amelyre az előírások komoly feltételeket támasztanak. Ezekről az állapotokról már korábban is tájékoztattuk a polgármesteri hivatalt.

Június 19-én került sor Esztergom Város képviselő-testületének ülésére. Az ülésen több témában is érintett volt a Strigonium Zrt, azonban a korábbi gyakorlattal egyezően az ülésre meghívást nem kapott, így mivel ezeket az ügyeket részben zárt ülésen kérték megvitatni, azokon jogszerűen részt venni nem lehetett volna.
Az ülést megelőző Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság ülésén volt lehetőségünk az ügyekben álláspontunkat kifejteni. Információink szerint a Bizottság tolmácsolta véleményünket a testületnek.

Azok a témák melyek érintették a cégcsoportot
1. Adósságrendezés után keletkezett követelések Esztergom Város Önkormányzatával szemben.
A cégcsoportnak Esztergom Város Önkormányzata két jogcímen tartozik: adósságrendezési eljárásból és az azt követő időszakban 2013. 12.31. napjáig
Ezen összegek: (auditált beszámolókból vett adatokból)
a., adósságrendezései eljárásból: 311.755.573 Ft
b., 2010. után a Polgármesteri Hivatal által befogadott és leigazolt, de ki nem fizetett tételekből:
155.720.548 Ft (Ezek tételek többsége 2-3 éve lejárt számlákból adódik. Pl. a 2010-es (!)-es árvízi védekezés költségei, szociális lakások közüzemi díjai, zöld felület kezelés stb.)
Összes tartozás a cégcsoport felé, kamatok nélkül (2013.12.31.): 467.476.121 Ft

2. Törzstőke emelés a Strigonium Zrt. 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál (Gran Piac Kft., Gran Parkoló Kft., EHÍR Kft., Esztergomi Kegyeleti Kft.)
Az új PTK hatálybalépésével a jogszabálynak való megfelelés fedezet biztosítása. Sajnálatosan erről nem hozott döntést a képviselő-testület.

3. Gran Piac Kft. végelszámolás
Tekintettel arra, hogy a jogszerű képviselő testületi határozat a Gran Piac Kft-t jelölte ki az esztergomi piac üzemeltetőjeként, de a tevékenység végzését a Polgármesteri Hivatal megakadályozta, ezért a cég ellehetetlenült. Ezért a társaság megszüntetéséről volt kénytelen dönteni a képviselő –testület, hogy további veszteségek ne halmozódjanak fel, a jogszerűtlen állapot következményeképpen. A végelszámolás a döntés értelmében 2014.07.01. napjával elindult.

4. Személyi kérdések (ügyvezetői kérdések, felügyelő bizottsági tagok kérdései)
A Strigonium Zrt minden tagvállalatánál a törvényes működési feltételek fennállnak a döntések értelmében, azaz vannak a cégeknek ügyvezetői és működő felügyelő bizottságai.

5. Parkolási rendelet módosítása
Mint ismeretes, a képviselő-testület a parkolási díjak megállapításának előkészítésére munkacsoportot hozott létre. A munkacsoportban két fővel vettük részt, tevékenyen. Minden ülésen részt vettünk, segítettük az üzemeltetési kérdésekben segítettük a döntés előkészítést.
Azon a közösen tartott Parkolási Munkacsoport – Pénzügyi Ellenőrzési és Tulajdonosi Bizottsági Ülésen is részt vettünk, ahol az ülésen a bizottság határozatban kérte a Polgármesteri Hivatalt, hogy a több hónapos munka eredményeképpen megfogalmazott javaslatokról készüljön a PEBT nevében előterjesztést. Ezt az előterjesztést a Polgármesteri Hivatal dolgozói nem hajtották végre, emiatt nem volt ilyen előterjesztés a képviselő-testület előtt.
Ezzel több hónapnyi munka veszett kárba, holott a Parkolási munkacsoport ülésein részt vettek képviselők (FIDESZ-KDNP, MSZP, Vállakozók Pártja képviseletében), civil szervezetek képviselői(Körmöczi Győző – mint a munkacsoport megválasztott alelnöke), a polgármesteri hivatal dolgozói és megfelelő szakmai háttérrel rendelkező szakértők is.

Június 21-30-ig szabadságomat töltöttem.

Esztergom, 2014. június 30.

Hendrik Krisztina
vezérigazgató

Strigonium beszámoló május

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban