Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sürgetnék a minimálbér-emelés kompenzációjának kifizetését

Sürgetnék a minimálbér-emelés kompenzációjának kifizetését

A minimálbér-emelés költségeinek gyorsabb kifizetését szeretnék elérni a vállalkozások. A vonatkozó minisztériumi terv szerint csak júniusban kapnák meg a pénzt, a cégek eleinte az év elejére számítottak. A második félévben új kompenzációs csomag jöhet. A fél éves támogatást az érintett cégeknek kellene megelőlegezniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott, és a Világgazdaság birtokába jutott javaslatból az világlik ki, hogy a fél éves támogatást az érintett cégeknek kellene megelőlegezniük. A javaslat szerint a költségvetési törvény módosítása kell ahhoz, hogy a kormány rendeletet adjon ki a támogatásról, a tárca ennek időpontját azonban csak március első felére teszi. A rendelet hatályba lépésével kezdődhetne a kérelmek elkészítése, és benyújtása, amelyre várhatóan május végéig lesz lehetőség. Az egyösszegű támogatás folyósítása folyamatosan történhet június végéig. A minisztérium elképzelése szerint az így megszerzett támogatással augusztus 31-ig kellene elszámolniuk a kérelmezőknek.

A minisztériumi tervezet egy normális és egyszerű kompenzációs módot vázol fel, ez a vállalkozások számára elfogadható lenne. Elvi problémát jelent ugyanakkor, hogy az érintett vállalkozásoknak ezt az összeget meg kell előlegezniük, hiszen éppen a legnehezebb helyzetű ágazatokról van szó – nyilatkozta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kijelentette: emiatt fontos lenne, hogy mihamarabb megegyezés szülessen. Dávid Ferenc szerint amiatt is indokolt lenne mielőbb rendezni a kérdést, mert nagy mennyiségű kérelemre lehet számítani. A főtitkár szerint problémát jelenthet a második félévben az, ha a növekedés nem indul be, és a fogyasztás nem nő. Ebben az esetben az érintett ágazatokban a minimálbéres munkahelyek könnyen elveszhetnek. Ha tehát a gazdaság nem indul be akkorra, augusztusban újra le kell ülni a kormányzattal, hogy egy új kompenzációs csomagról tárgyaljunk – tette hozzá Dávid Ferenc.

Láthatóan megállt a kompenzáció kifizetésének folyamata, ennek egyik oka talán az, hogy törvényt kell módosítani a jogszabályi háttér megteremtéséhez – ezt már Pataky Péter mondta. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke hozzátette: „szakszervezeti részről támogatjuk a munkavállalókat abban, hogy minél előbb megkapják a minimálbér emelésének költségeit. Ez azért is érdekünk, mert úgy látjuk, ezután zökkenőmentesebb lehet az érintett ágazatokban a bértárgyalások menete. A kompenzáció késlekedése ugyanis hivatkozási alapot teremthet a béremelések elhalasztására, vagy elmaradására” – fogalmazott az elnök.Pataky Péter ugyanakkor hozzátette: „a magyar minimálbér semmilyen összehasonlításban nem számít magasnak, ezért a támogatás lejárta után, az év második felében sem okozhat gondot annak kifizetése. Ha mégis problémát jelentene ez egyes munkáltatóknak, akkor ott a vállalkozással van baj”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.