Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. December 02. 10:01, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Sweet Ginger, az esztergomi törzsi tánc képviselői

Sweet Ginger, az esztergomi törzsi tánc képviselői

Ötödször zajlott le november 24-én Esztergomban a Törzsi Tánctalálkozó, mely jó apropó volt arra, hogy kissé tájékozottabb legyen a helyi közönség a műfajjal kapcsolatban.

A rendezvényen a Sweet Ginger esztergomi törzsi fúziós tánccsoport összefoglaló jellegű munkásságát nézhettük meg egyéni táncok: szólók, duók, triók formájában. A tisztánlátás érdekében Debreceni Nellitől, az esemény szervezőjétől kértünk rövid interjút a törzsi tánccal kapcsolatban.

- Mennyiben más a manapság divatos avagy ismertebb hastánchoz képest a törzsi tánc? Honnan ered? Köthető-e és mikortól a magyar tánc- és mozgáskultúrához?

- Ma a törzsi tánc stílusba tartoznak az ATS® /Amerikai Törzsi Stílus/ és a Törzsi Fúziós táncok. Mindkettő az Egyesült Államokban alakult ki és onnan terjedt el az egész világon. A törzsi tánc felhasznált zenei, vizuális világában és legtöbbször mondanivalójában is merőben más, mint a "klasszikus" hastánc. Általában kevésbé könnyed műfaj. Az említett két törzsi stílus közel keleti folklór táncokkal, flamencóval és indiai táncokkal fuzionál. Emellett a törzsi fúzió előszeretettel csipeget még utcai táncokból és kortárs táncokból is. A műfaj azonban folyamatosan változik. Legjobban az utcai táncok alakulásához hasonlít, amit zseniális – mégis sokszor amatőr – táncosok alakítanak állandó interakcióban egymással. Magyarországon Joós Judit jóvoltából nagyjából húsz éve van jelen és egy bővülő, de egyenlőre szűk szubkultúra műveli.

- Mikor alakult és mi a rövid története az esztergomi törzsi tánccsoportnak? Miért választotta Ön ezt a fajta kifejezési formát?

- 2001 óta táncolok, ezért úgy mondanám, hogy tánccsoportjaim jelenlegi és úgy tűnik igen szilárd állomása az esztergomi Sweet Ginger, ami hat éve alakult. A rövid történetében sok helyi, vidéki és budapesti fellépés, utazás, táborozás volt. Egy jó hangulatú, befogadó női közösség, aki ezt a formáját választotta a hétköznapokból való kikapcsolásnak. Ezt a kifejezési formát művész végzettségem miatt választottam, ugyanis számomra mindig is fontosak voltak a kreatív önkifejezési formák. A törzsi fúzióban szinte bármilyen érzés vagy történet eljátszható, kifejezhető ezért élek ezzel a kifejezési formával is. Különböző, gyökereinkhez kapcsolt rétegeink pedig olyan sokszínű skálán megélhetőek benne, hogy bizonyos művészetterápiás jellege sem elhanyagolható, így ezt a fajta alkotási élményt más nőkkel is szívesen megosztom.

- Hol tart a most már ötödik részéhez érkezett esztergomi törzsi tánctalálkozó? Kik és milyen produkciókkal láthatók a november 24-ei találkozón?

- Idén először vannak tánccsoportunkból olyan bátor vállalkozók, akik saját maguk alkottak szólókat, duókat triókat. Így a mi kis történetünkben ez egy mérföldkő. Nagyon izgalmas és színes produkciók születtek. Meghívott vendégeink pedig a szubkultúrában ismert és elismert táncosok: az Ostara Tribal, Tóth Sára Asura, Nese és az Abrakadabra, Rembeczki Eszter, a Jamina Ghawazee Tribal Budapestről, Hodai Anett Egerből, az EmEm Tribal Szentendréről.

Hagyomány, hogy minden évben meghívunk klasszikus hastáncost is az estre- tisztelegve ezzel a más műfajban alkotó nők előtt. Idén az Ízisz Gyöngyszeme érkezik Tokodról és Heizelmann Izabella egy különleges produkcióval készült.

Címkék: Tánc, törzsi tánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.