Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Szarvasbőgéses túrák a Pilisben

Szarvasbőgéses túrák a Pilisben

Szeptember 20-tól ismét különleges túrákra hívja a kirándulókat a Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaság a Budai- és a Visegrádi-hegységbe, illetve a Gödöllő környéki erdőkbe hívja mindazokat, akik a gímszarvasok nászi énekét élőben szeretnék meghallgatni - tájékoztatta az MTI-t az erdőgazdálkodási cég szóvivője.
A túrákat a parkerdő szakemberei vezetik. A részletekről szólva Lomniczi Gergely elmondta: a késő délután-kora este induló kirándulások általában három órát tartanak, és átlagosan három kilométer hosszúak. A résztvevőknek ajánlott távcsövet és zseblámpát vinniük magukkal, illetve időjárásnak megfelelően öltözködniük.

A szakember felidézte: a szarvasbőgés az erdők egyik különleges jelensége, de még a rendszeresen túrázók is csak ritkán találkoznak vele. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején - szeptember tájt - sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés - magyarázta Lomniczi Gergely, hozzátéve, hogy olykor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet.

A szakemberek ugyanakkor óvatosságra intik a kirándulókat, mert a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket.

Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást, ezért is fontos, hogy szervezett túrák keretében élvezhessék az érdeklődők az "erdei koncertet".

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. A részletekről a www.parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.