Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. November 09. 07:33, kedd | Belföld
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szavazzon a 2022-es Év fájára!

Szavazzon a 2022-es Év fájára!

November 19-ig lehet szavazni arra, hogy 2022-ben melyik őshonos fafajta legyen Magyarországon az Év Fája.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, idén már kilencedik alkalommal hirdeti meg az Év fája szavazást.

Az erre a célra létrehozott tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) 2022 fafaját választhatják meg a szavazásban résztvevők, akik 2021. november 19-éig adhatják le szavazatukat.

Az Év Fája szavazás azokra a fajokra kívánja felhívni a figyelmet, amelyeknek erdészeti, erdőgazdálkodási, erdőkezelési jelentősége is van, ezzel is segítve a hazai őshonos, ritkább erdei fajok megőrzését. Ezek az őshonos, ám kevésbé ismert fafajok az erdők ökoszisztémájának sokszínűsége, ökológiai gazdagsága miatt lényegesek, megőrzésükkel egyrészt a biodiverzitás, másrészt az erdők ellenállóképessége növelhető.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom Kuratóriuma ezúttal is három fafajt ajánl szavazásra, amelyek közül megválasztható 2022 Év Fája: a kecskefűz, a nagylevelű hárs és a rezgő nyár.

Kecskefűz (Salix caprea)
A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az alföldön kimondottan ritka.

Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos)
Hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai többszáz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

Rezgő nyár (Populus tremula)
Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza¬szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére