Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2014. Április 30. 06:00, szerda | Belföld

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Törvénybe ütköző-e, ha kamera kerül a házra, lakásteraszra – kérdezi egy olvasó, akinek a szomszéd szemetelési szokásaival gyűlt meg a baja. A jogi szakértő válaszol! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Én egy panelházban élek, és körülbelül egy hónapja folyamatosan valaki kidobálja a szemetét az ablakon, ami beesik mások ablakába és gyakran az enyémbe is. Mivel senki sem tudja, hogy ki az ezért kiraknék egy kamerát a korlátra, ami a felettünk lévő erkélyeket nézi (nem láthat be az ablakon).

Azt szeretném kérdezni, hogy ez törvénybe ütköző-e, amennyiben az én magánterületemen van a kamera?

2014. 04. 08.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kamera felszerelésekor azt kell szem előtt tartania, hogy más magántulajdonáról kizárólag az érintett tájékoztatását követő önkéntes és kifejezett hozzájárulásával készíthet felvételt. Jelen esetben magántulajdonnak minősül nem csak a másik lakásnak az ablak mögötti területe, hanem az erkélye is, tehát az ott tartózkodó személyek, tárgyaknak a kamera képén való láthatósága is sérti az illetők jogát.

A kamerával rögzített felvételekre az adatvédelmi törvény, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései irányadóak, amelyek alapján ön adatkezelőnek minősül felvétel készítése esetén.

Azt javasolom, hogy a szemetelő személyének megtalálására és kifogásolható magatartásának bizonyítására keressen inkább más módszert.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Pajor Dávid
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 27. 08:02, hétfő | Belföld

Több család otthona vált lakhatatlanná a fővárosi tűzben

Eloltották a IX. kerületi sorházépület tetőszerkezetén keletkezett tüzet a tűzoltók - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője vasárnap az MTI-t.

2022. Június 27. 06:00, hétfő | Belföld

Mentőmotoros szenvedett balesetet a 71-esen

Megkülönböztető hang- és fényjelzést használó mentőmotoros szenvedett balesetet szombaton a 71-es úton egy szabálytalan autós miatt.

2022. Június 27. 05:00, hétfő | Belföld

Néhol 40 fok közeli meleg is lehet

Fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli meleg is lehet a következő napokban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2022. Június 26. 17:01, vasárnap | Belföld

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le Nagylakon és Csanádpalotán

Tizenhét, az olasz hatóságok által körözött kamiont foglaltak le a magyar rendőrök a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte a rendőrség vasárnap honlapján.