Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 14. 10:38, szerda | Helyi

Szemétügy: Miért szemetelünk? – olvasói levél

Szemétügy: Miért szemetelünk? – olvasói levél

Szeméthegyek, illegális hulladékkupacok és felelőtlen szemetelők, előbbi kettővel többször is találkozni Esztergomban, míg az utóbbiaknak nem nagyon van nyomuk. Sokan azonban már megelégelték ezt a helyzetet a városban.

Esztergomban mostanság komoly gondot jelent a szemétkérdés, pontosabban inkább a szemetelésé. Sokan úton-útfélen szanaszét hagyják hulladékukat, mintsem törődve a környezetszennyezéssel vagy a látvánnyal. Jó néhány elképesztő fotó kering a különböző közösségi oldalakon – bár egy könnyed séta közben mi is személyesen meggyőződhetünk a helyzetről, így készült fotónk is – a város egyes területein megjelenő szemétről, a kukákba nem illő hulladékról, melynek sokszor még a gazdája is megvan. Legalábbis az egyik közelmúltbeli esetnél erre lehetett következtetni a kupacban talált névre szóló levelek borítékai alapján. A helyzetet egy kedves Olvasónk is megelégelte és levélben fordult hozzánk észrevételével:

Miért szemetelünk?

Miért tesszük még jobban tönkre városunkat?
Miért tesszük? Indulatból? Gyűlöletből? Bosszúból? Közömbösségből? Bármilyen okból is, nagyon-nagyon rosszul tesszük. Saját magunk ellen teszünk.
Hiszen senkinek sem jó. Hogy szeméthegyek emelkednek a város különböző pontjain. Hogy lassan belefulladunk a mocsokba. Hogy gyerekeink, unokáink ezt látják maguk előtt, maguk körül, és nem a várhegyet, a bazilikát, a platánsort, hanem a lassan mindent elborító szemetet, amit mi, az esztergomi polgárok teszünk, dobunk nap mint nap a nem megfelelő helyre.
Mért nem tesszük meg azt a minimumot, ami tőlünk, egyénenként, napról napra telik, hogy valamivel elviselhetőbb legyen városunk, közvetlen környezetünk?

Anélkül, hogy mutogatnánk, számon kérnénk, szentségelnénk, egy igen egyszerű dolgot megtehetnénk:
hogy nem szemetelünk. Hogy nem dobjuk el kezünkből a műanyagüveget, a papírfecnit, ételmaradékot, csikket, almacsutkát stb. Hogy nem visszük ki az utcára, lopjuk mások konténerébe, kukájába, illetve melléjük, nem árasztjuk el a szelektív hulladékgyűjtőket saját maszek oda nem való lomjainkkal, építési maradékainkkal, tönkrement, fölöslegessé vált tárgyainkkal.
Olyan nagy dolog lenne erre figyelni – anélkül hogy habzó szájjal mutogatnánk vélt vagy valós felelősökre? Egyszerűen csak mindenki megtenné, minden egyes esztergomi polgár a maga életterében, minden egyes napon, hogy nem szemetel?!

Egy nem szemetelő esztergomi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.