Városlista
2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 23. 18:26, csütörtök | Helyi

Szenior örömtánc Esztergomban is

Szenior örömtánc Esztergomban is

Az Alzheimer Világnap és Világhónap rendezvényeihez kapcsolódva örömtáncoltak a szép korú hölgyek és urak ma délután a Széchenyi téren.

Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával és mára már több mint 80 ország vesz részt benne. Hazánk 2011-ben csatlakozott ehhez a rendezvényhez.

Minden év szeptember 21-én, tömegek részt azokon az eseményeken, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer Világnapra. Az ADI és a helyi Alzheimer Társaságok hatodik éve szeptemberben tartják az Alzheimer Világhónapot. A globális kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikusan növekvő számára.

A Világhónap egyik fontos eseménye a szenior tánc, ugyanis tudományos kísérletek igazolják, hogy a rendszeres táncolás hatására a demencia kialakulása 76%-kal késleltethető.

A szenior örömtáncnak azért van különösen nagy jelentősége, a demencia késleltetésében, mert a könnyen elsajátítható és nem megterhelő mozgá, valamint a közösségi élmény mellett az agyat is tornáztatja. Javítja a memóriát, az orientációt, nem igényel előzetes tánctudást.

A baráti hangulatú, minden kényszertől és elvárástól mentes órák enyhítik az idős emberek esetleges elmagányosodását, visszavezetik őket a közöségi élet területére.

Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódott a mai, esztergomi örömtánc is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 09:48, vasárnap | Helyi

A Képviselő-testület 2021. október 21-i rendes ülésének meghívója

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete soron következő ülését 2021. október 21-én (csütörtökön) 9 órakor a Városháza nagytermében tartja.

2021. Október 16. 06:52, szombat | Helyi

Jövő nyárig lezárják az autós forgalom elől a Deák Ferenc utcát

2021. október 18-tól, előreláthatólag 2022. június 30-ig közmű- és útépítéssel összefüggő munkálatok végzése miatt a gépjárműforgalom elől lezárásra kerül Esztergomban a Deák Ferenc utca egy szakasza.

2021. Október 15. 16:53, péntek | Helyi

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete a 237/2021. (VIII.27.) határozatában döntött a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek végleges megszüntetéséről 2021. október 17. napjáig.

2021. Október 15. 08:39, péntek | Helyi

A helyi rendőrök elfogták az esztergomi piacon vandálkodót

Őrizetbe vették a nyomozók azt a férfit, aki korábban az esztergomi piacon több pavilont feltört. A gyanúsítottnak további vagyon elleni bűncselekmények is a számlájára írhatók.