Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 14. 10:31, péntek | Belföld
Forrás: Alfahír

Szeptember 12-én Budapesten misézik Ferenc pápa

Szeptember 12-én Budapesten misézik Ferenc pápa

A Szentatya döntését, miszerint Magyarországra utazik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás
esztergom-budapesti érsek jelentette be még márciusban.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust egyéves halasztás után 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Az utolsó napon, szeptember 12-én, vasárnap 11 óra 30 perctől a Hősök terén tarják az ünnepi záró szentmisét (Statio Orbis), amit az eddigi információk szerint Ferenc pápa fog celebrálni.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban Mohos Gábor püspök, a NEK titkárságának vezetője, valamint Fábry Kornél atya, a rendezvény főtitkára tartott tegnap sajtótájékoztatót, ahol ismertették a helyszíneket és a kongresszus programját.

Az Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-én, a Hősök terén szentmisével kezdődik–tájékoztatott Mohos Gábor püspök. A rendezvényen lehet elsőáldozni is, ezért püspök azt kérte, hogy aki ottszeretne szentáldozáshoz járulni, az május 31-ig jelentkezzen az IEC2020 weboldalán.
A püspök kiemelte, hogy ez az esemény lesz az Esztergom-budapesti Főegyházmegye diákjainak tanévnyitó szentmiséje is, ami előtt egy sokszínű kulturális műsort tekinthetnek meg a résztvevők és a vendégek.
A találkozót megelőzi egy Esztergomban, a Szent Adalbert Központban megrendezett tudományos konferencia, teológiai szimpózium, melynek témája az Eucharisztia, annak liturgiája, szentmisén kívüli tisztelete lesz.
Magyarországon eddig kétszer – 1991-ben és 1996-ban – járt katolikus egyházfő. Mindkét alkalommal II. János Pál látogatott hazánkba. Ferenc pápa mostani látogatása nem csak amiatt kuriózum, hogy Magyarországon újra fogadhatunk pápát, hanem azért is mert a katolikus egyházfők nem minden esetben szoktak személyesen részt venni a Eucharisztikus Kongresszuson.

Borítókép: NEK 2020 iec2020.hu
Fotó: Dobos Zoltán Alfahír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.