Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2019. Június 21. 11:59, péntek | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Szerb háborús bűnösöket ítéltek el Belgrádban

Szerb háborús bűnösöket ítéltek el Belgrádban

A horvátországi háború idején horvát civilek elleni háborús bűncselekmények miatt ítélt négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre nyolc egykori szerb katonát a háborús bűnöket vizsgáló belgrádi különleges bíróság

- közölte a szerb sajtó pénteken. A taláros testület bizonyítottnak találta, hogy az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) nyolc katonája 1991 októberében több tucat horvát civilt gyilkolt meg közvetlenül vagy közvetve a kelet-horvátországi Hosszúlovászon (Lovas). A bíróság emellett a civilek megkínzásában is bűnösnek találta a vádlottakat.

Az első fokú ítélet ellen az elítéltek fellebbeznek.

A férfiakat - öt, azóta elhunyt és egy súlyosan beteg társukkal együtt - 2012-ben már bűnösnek találta a bíróság, és összesen 128 év börtönbüntetésre ítélte, ám a fellebbviteli bíróság végül eljárásbeli hibákra hivatkozva megsemmisítette az ítéletet, és perújrafelvételt rendelt el.

Horvátország és Szerbia viszonya az 1991-1995-ös horvátországi háború óta sosem vált igazán békéssé. A felek sokszor beszélnek a megbékélésről és a jószomszédi viszony fontosságáról, ám az uniós tag Horvátország többször is lassította Szerbia európai integrációját, és az évek során hol diplomáciai, hol gazdasági, hol kulturális-történelmi vita robbant ki köztük, amely fokozta az indulatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.