Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2022. Július 12. 11:21, kedd | Helyi
Forrás: Képek forrása: Zakanyszerszamhaz.hu és freepik.hu

Szerszámok bérlése vagy vásárlása — mivel járunk jobban?

Szerszámok bérlése vagy vásárlása — mivel járunk jobban?

Építés, felújítás, korszerűsítés — bármelyik munkálatról legyen is szó, szerszámokra bizony szükségünk lesz.

Arról azonban, hogy pontosan milyen szerszámokra van szükség az egyes feladatok elvégzéséhez, és ezeket honnan és hogyan érdemes beszerezni, naphosszat lehetne vitatkozni.

Van, aki amellett foglal állást, hogy minden szerszámot érdemes megvásárolni, hiszen egytől-egyig remek befektetésnek számítanak, amelyekre egész életünkben szükségünk lesz — vagy ha mégsem, akkor mindig fogunk vevőt találni rájuk.

Más inkább egyszeri használati eszközként tekint rájuk, amelyeket érdemesebb kikölcsönözni a bekerülési költségük töredékéért, majd a munka elvégzésekor „megválni tőlük”.

Olyan is akad, aki azt vallja, hogy a házilag történő kivitelezés helyett érdemesebb szakembert hívni, hiszen ezzel nemcsak a munka minőségi kivitelezését, hanem az ehhez szükséges eszközöket is megkapjuk a szolgáltatás áráért.

A szerszám tehát — ahogy azt láthatjuk — az építési munkálatok rendkívül fontos, kihagyhatatlan eleme. De vajon mivel járunk a legjobban: a bérléssel, a vásárlással vagy egy szakemberrel? Ahogy az mindjárt kiderül: attól függ!

A szerszámok bérlésének és megvásárlásának előnyei és hátrányai

Ahogy a különböző építőipari munkálatok, úgy a kivitelezéshez szükséges szerszámok is igen változatosak lehetnek. Ennek oka kézenfekvő: teljesen másra van szükség egy lakás felújításához, egy családi ház megépítéséhez, vagy egy csarnok modernizálásához.

Első körben tehát azt kell megterveznünk, hogy pontosan milyen munkálatokból fog összeállni az építés, felújítás vagy modernizálás. Erre többek között azért is szükség lesz, mert a költségtervet csak akkor tudjuk összerakni, ha pontosan látjuk, hogy mire kell majd pénzt kiadnunk — vagy házilag történő kivitelezés esetén milyen feladatokat kell majd elvégeznünk.

Amint ezzel megvagyunk, már levezethetjük, hogy a különböző tevékenységek elvégzéséhez milyen eszközökre lesz szükségünk.
Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk határozni, némi szakértelemre lesz szükség. A jó hír azonban az, hogy ezzel nem muszáj már a kezdetekkor rendelkeznünk — egyes szerszámokkal foglalkozó áruházak (mint például a Zákány Szerszámház) rengeteg olyan írásos tartalmat készít, ami pontosan, lépésről lépésre mutatja meg, hogy az adott folyamatokhoz és építési munkálatokhoz milyen szerszámokra van szükség.

Hogy ezt megfelelően szemléltessük, nézzünk meg egy konkrét szerszámot — nagyon jó példa erre a fémipari szalagfűrész.


Akkus szalagfűrész — Zákány Szerszámház

Amennyiben fém anyagokat szeretnénk vágni vagy megmunkálni, szükségünk lesz egy fűrészre — ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyenre.

A fémipari szalagfűrészekből alapvetően három típus létezik:

  • Asztali fémipari szalagfűrész
  • Elektromos kézi szalagfűrész
  • Akkus kézi szalagfűrész

Míg az első változat főleg a fémekkel foglalkozó szakemberek számára kifejlesztett szerszám, utóbbiak már a házilag történő használatra is tökéletesen alkalmasak, hiszen jóval kisebb méretűek, kompaktak, könnyűek, mozgathatóak — tökéletesen alkalmasak külső munkálatokhoz. Amennyiben tehát komoly fémipari munkálatokról van szó, érdemesebb szakembert hívnunk, aki rendelkezik a megfelelő ipari szalagfűrésszel. Ám ha csak egyszerűbb munkálatokról van szó, utóbbi eszközök is tökéletesen megfelelnek a célra.

Ezen információk birtokában a következő fontos eldöntendő kérdésünk az lesz, amiről már korábban is beszéltünk: vajon a bérléssel vagy a szerszám megvásárlásával járunk a legjobban?

Ahogy a költség tervezésnél, úgy itt is egy kis számolásra lesz szükségünk — elsősorban két adatra: kölcsönzés esetén a napi bérleti díj összegére, illetve vásárlás esetén a szerszám konkrét árára.

Amennyiben már megszereztük ezeket az adatokat, a számoláshoz még meg kell határoznunk azt is, hogy pontosan mennyi ideig fogjuk használni az adott szerszámot?

  • Ha csak egyszeri, egynapos használatról van szó, abban az esetben szinte kivétel nélkül a bérlés lesz a legjobb, leginkább költséghatékony opció.
  • A másik véglet az, ha folyamatosan, tartósan szeretnénk használni az eszközt, például még jóval az építési munkálatok után, akár évekkel később is — ebben az esetben természetesen a vásárlás lesz a legjobb választás.

A fejtörést leginkább a két opció közötti alternatívák fogják jelenteni, például amikor csak a felújítási/építési munkálatokhoz használnánk az eszközt, ám több napon keresztül. Ebben az esetben igen közel lesz egymáshoz a bérleti díj és a beszerzési ár, ezért nagy dilemmát fog okozni a választás.

Ahhoz, hogy meg tudjuk hozni a megfelelő döntést — és ne legyenek álmatlan éjszakáink a gondolkodástól vagy a rossz döntés okozta megbánástól —, érdemes lehet kiszámolni a használatonkénti költséget. Ez azt jelenti, hogy ki kell számolnunk, pontosan hány alkalommal fogjuk használni az adott szerszámot (jelen példában az akkus kézi szalagfűrészt), majd a termék bérleti/vásárlási árát osszuk el az így kapott számmal.

Amennyiben például úgy kalkulálunk, hogy legalább 10 alkalommal fogjuk használni az eszközt, amelynek ára 100 ezer forint körül mozog, bérleti díja pedig 10 ezer forint lenne alkalmanként, akkor ebben az esetben a vásárlással járunk jobban, hiszen ugyanakkora költséget jelentene a bérlés és a vásárlás is, de míg előbbivel csupán a használatért fizetünk, utóbbi esetben a gép is a miénk lesz, amelyet később újra használhatunk vagy akár el is adhatunk.

A döntés tehát igencsak leegyszerűsíthető egy kis fejben számolással és utánajárással.

Végezetül pedig emeljük ki, hogy a szerszámok mindig jó befektetésnek számítanak, hiszen amíg világ a világ, mindig lesz valami teendő a ház körül.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 24. 19:28, szombat | Helyi

Elégedetten zárja az évet a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány

Köszönik Mindenkinek az eddigi bizalmat, támogatást és a sok lehetőséget. Jövő tavasszal újult erővel folytatják.

2022. December 16. 14:34, péntek | Helyi

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

Az Eurohíd Alapítvány 2021 végén szomorú szívvel hagyta el a kiállításoknak majd 10 esztendeig otthont adó Rondella Galériát.

2022. December 15. 14:26, csütörtök | Helyi

Esztergomi intézményt is támogat a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. mintegy 600 ezer forinttal támogatta az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumot, melyből okostáblát vásároltak a kémiaterembe. Az oktatást segítő eszközt december 14-én, szerdán adták át.

2022. December 08. 16:49, csütörtök | Helyi

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Kapcsolatok Házában, X. Művészet Esztergomért címmel.