Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Március 19. 16:21, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: sétányt neveztek el Budapestről Bangkokban, ami tanúsítja a két ország barátságát

Szijjártó Péter: sétányt neveztek el Budapestről Bangkokban, ami tanúsítja a két ország barátságát

Sétányt neveztek el Budapestről, és Xántus János szobrát is felavatták Bangkokban, ami tanúsítja a Magyarország és Thaiföld között régóta fennálló, kölcsönös tiszteleten alapuló barátságot

- jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a helyszínen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Budapest sétány és az ott felállított Xántus János-szobor avató ünnepségén köszönetet mondott a helyi hatóságoknak, amiért mindezt lehetővé tették.

Kiemelte, hogy Magyarország és Thaiföld tavaly ünnepelte a diplomáciai kapcsolataik felvételének 50. évfordulóját, a viszony azonban ennél régebbre nyúlik vissza, hiszen ugyanez már 155. éve megtörtént az Osztrák-Magyar Monarchia és a Sziámi Királyság között.

Ennek kapcsán régi, kölcsönös tiszteleten alapuló barátságot emlegetett a két ország között, amelynek szavai szerint a mintegy nyolcezer kilométeres földrajzi távolság fényében különös jelentősége van.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország kis ország, mindössze tízmillió lakossal, ugyanakkor a nemzet erősebbnek tűnik, mint azt a mérete indokolná, amit tudományos teljesítménye és rendkívül egyedülálló nyelve és kultúrája alapoz meg.

Xántus János pedig ezen kultúra, a magyar tudományos élet képviselője volt, aki a 19. században sokat utazott Délkelet-Ázsiában, pedig ez akkor nem volt annyira egyszerű, mint napjainkban, jóval nagyobb kitartás és elkötelezettség kellett hozzá - mutatott rá.

Az etnológus munkája nyomán pedig a magyarok megismerhették az ország és a térség biodiverzitását és természeti szépségeit - tette hozzá.

Továbbá abbéli reményének adott hangot, hogy a helyi lakosok, akik itt járnak a Budapest sétányon, el akarnak majd ténylegesen is látogatni a magyar fővárosba.

Végül pedig elkötelezettségét fejezte ki a magyar-thai barátság további erősítése, kiterjesztése mellett.

Címkék: bangkok, thaiföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára