Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 02. 15:50, hétfő | Helyi
Forrás: Közlemény

Szmogriadó Esztergomban

Szmogriadó Esztergomban

Szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el az önkormányzat, miután a kormányhivatal jelezte: a szállópor koncentráció meghaladta az átlagos küszöbértéket. Közlemény!

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot a Győr – Moson – Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Környezetvédelmi Mérőközpont 2016. január 2-i tájékoztatása alapján, hogy Esztergom város területén 2016. december 31-én és 2017. január 1-jén a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75μg/m3).
A szállópor koncentrációja 2016. december 31-én 91,9 μg/m³, 2017. január 1-jén 89,2 μg/m³ volt.

A vonatkozó 4/2011. (I.14.) VM rendelet alapján szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelem el.
Kérem, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint tilos a hulladék nyílt téri égetése. Lehetőségükhöz mérten kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését illetve túllépését jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges.

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék hordozhatnak baktériumokat, vírusokat, melyek a szervezetbe könnyebben bejuthatnak. A por belélegzése kiújíthatja a légzőszervi betegségek tüneteit és súlyosbíthatja a betegek állapotát. Egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben.
A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat.
Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák, valamint az aktív és passzív dohányosok. A veszélyeztetettek körébe tartozók kerüljék a szellőztetést, valamint a szabadban tartózkodást.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes oldalán.

Esztergom, 2017. január 2.


Tisztelettel:

Romanek Etelka
polgármester

Címkék: esztergom, levegő, riadó, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.