Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Február 07. 07:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szobrot kapott Szepesi György a legendás sportriporter

Szobrot kapott Szepesi György a legendás sportriporter

Szepesi György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima-díjas újságírónak, sportriporternek, a magyar rádiózás legendájának, az Aranycsapat tizenkettedik tagjának, születésének 100. évfordulóján állítottak szobrot.

A XIII. kerületi képviselő-testület 2020-ban döntött úgy, hogy szobrot állít a hazai sporttörténelem kiemelkedő egyéniségének, Budapest és a XIII. kerület díszpolgárának születésének 100. évfordulója alkalmából.
A meghívásos pályázaton három alkotó vett részt. A szakértői bizottság Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész "Az Aranycsapat tizenkettedik tagja" című pályaművét javasolta megvalósításra.
Tóth József polgármester ünnepi beszédében Szepesi György szavait idézte: "lelkem mélyén a mai napig látom gyermekkorom Angyalföldjének minden utcáját, házát, minden egyes szegletét. Bennem nem tűnt el a régi Angyalföld képe".

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten. Gyermek és ifjúkorát Angyalföldön, a XIII. kerületben töltötte. Itt, az angyalföldi grundokon esett szerelembe a labdarúgással, a sporttal, és bár nem lett belőle focista, mint, ahogyan azt kamasz fejjel elképzelte, de töretlen lelkesedése és tisztelete a sport, a futball iránt élete végéig elkísérte.

Fotó: hungarysport.hu

Ő a pálya széléről, a mikrofon mögül próbálta előrevinni, népszerűsíteni a magyar sportot. Első szerelme, a futball mellett más sportágakat is kedvelt, és a sport majdnem minden téren jelen volt életében. Legendás közvetítéseit hallgatók milliói követték rádión keresztül. Jellemző, hogy később, amikor már az egész ország televízión nézte a közvetítéseket, majd minden háztartásban lenémították a készüléket és bekapcsolták a rádót, benne Szepesi Györgyöt és az ő kommentárját hallgatták a televíziós riporteré helyett.

"„aki nem érezte a kispályák öltözői levegőjét, aki nem mosdott lavórban – én most a harmincas, negyvenes évek környékéről beszélek – aki nem tudta, milyen az a kérges cipő, vagy fűzős labda, az nem is érezhette és nem is érthette azt, ami a pályán a fiúkkal történik. Az nem is tudta közvetíteni azt a hangulatot.” -mondta egy interjúban.

Fotó: mult-kor.hu

Szepesi György 2018. július 25-én, kilencvenhat éves korában hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Borítókép:Budapest XIII. kerület / Sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV