Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2021. Október 26. 10:39, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

125 fogyatékos ember ellátására alkalmas szociális szolgáltató központot és 11 lakóházat adtak át pénteken Esztergomban. Az 1,4 milliárd forintos létesítmény az Irmák Nonprofit Kft. beruházásában valósult meg.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a létesítmény átadása előtt azt mondta, az új ellátási forma rendszerváltást jelenít meg a fogyatékossággal élőkről való gondoskodásban.

A nagy, elkülönülten épített intézmények szinte kirekesztették a gondozottakat a társadalomból, a kis létszámú, támogatott lakóházak pedig visszavezetik őket a közösségbe - fogalmazott.
Hozzátette, az országban 206 helyszínen, 25 milliárd forint értékben épülnek hasonló lakóházak fogyatékossággal élőknek a nagyméretű ellátó intézmények kiváltására. Szebenszki János, a társaság ügyvezetője elmondta: 11 helyszínen építettek 8-12 ember elhelyezésére alkalmas lakóházakat. A szolgáltatóközpontban a nappali ellátást, a fejlesztő foglakozásokat és a házi segítségnyújtást végzik el.
Az újonnan létrejött intézmény több mint hetven új szociális szakmai munkahelyet hozott létre, a mosodán és a konyhán tíz ember dolgozik, valamint hatvan megváltozott munkaképességű személynek kínálnak bedolgozói tevékenységet.
Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy kezdetben idegenkedés fogadta a programot, nem látták szívesen a fogyatékkal élőket, azonban ez idővel pozitív irányba változott, elfogadóvá vált a környezet.
Az Irmák Közhasznú Nonprofit Kft. 2000 óta foglalkozik fogyatékosok és idősek gondozásával Albertirsán, Csobánkán, Esztergomban és Piliscsabán, közel négyszáz embert látnak el.

Borítókép: rehabportál.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.