Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 16. 08:27, kedd | Helyi
Forrás: Kataszrófavédelem

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok, melyek a minap teljesítették minősítő gyakorlatukat.

A minap tartotta az igazgatóság a tavaly decemberben megalakult önkéntes járási mentőcsoportok nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlatát. A Gerecse, a Kincsem, a Brigetio, a Vértes, az Öreg-tó és a Galla Mentőcsoport a vízkárelhárítási tevékenységben való részvételhez szükséges minősítést szerezte meg a gyakorlat sikeres végrehajtásával. A gyakorlathoz csatlakozott a TURUL Mentőcsoport is az éves gyakorlatával.
A gyakorlat során Tatabánya város törzsvezetési gyakorlatának feltételezése nyomán kialakult helyzetet kellett a mentőcsoportoknak felszámolni. A feltételezés pedig a következő volt: Tatabánya területe fölött intenzív esőzés alakult ki 2014. szeptember 11-én éjszaka, melynek következtében a járás kisvízfolyásai jelentős vízhozamot produkálva helyenként a patakmederből kilépve veszélyeztették a településeket. A kialakult helyzet miatt a polgármester kérésére Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnöke elrendelte a TURUL Mentőcsoport és a járási mentőcsoportok állományának alkalmazási készenlétét.
A mentőcsoportoknak ma reggelre kellett bevonulniuk a megalakítási helyükre, ahol az egészségügyi vizsgálatot és a munkabiztonsági oktatást követően rövid eligazítást tartottak, majd minden mentőcsoport elindult a műveleti bázisra.
Mire a járási mentőcsoportok megérkeztek a TURUL felállította a műveleti bázist, ahol a gyakorlat vezetője, Kelkó Balázs tű. alezredes tájékoztatta az állományt a kialakult helyzetről, az egyes kárhelyszínekről, a végrehajtandó feladatokról. A mentőcsoportok minden komponense megkapta az utasítást, hogy hol és milyen módon kell részt vennie a kárfelszámolásban. Az eligazításon megjelent dr. Kancz Csaba, a megyei védelmi bizottság elnöke és Czomba Péter tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, akik sikeres gyakorlatot kívántak a mentőcsoportoknak.
Az intenzív eső következtében a város fölötti dombokról a lefolyó esővíz a Szent Borbála Kórház Szanatóriuma mögötti kerítést alámosta, mely összedőlt és a Pszichiátriai Osztályról öt személy eltűnését jelentették. A TURUL Mentőcsoport felderítő komponense kereső kutyák segítségével derítette fel a környező területet és mind az öt eltűnt személyt megtalálták. Rövid elsősegélynyújtás után a Szanatóriumnál várakozó mentőknek átadták őket.

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok

A tatai Öreg-tónál az Által-érből érkező hirtelen áradás következtében a vízszint hirtelen megemelkedett és a tóparton kis szigetek alakultak ki. Ezen szigetek egyikén több ember ott ragadt és önerőből nem tudtak kijutni. A TURUL mentőcsoport légpárnás kétéltű járművel kimenekítette őket.
Tatabányán a lehulló nagy mennyiségű eső miatt az Által-ér mellett buzgárok alakultak ki és a vízszint is jócskán megemelkedett. A járási mentőcsoportok és a TURUL műszaki komponensei a helyszín felmérése után több buzgárt bevédtek, egy szakaszon nyúlgátat építettek bordás megtámasztással, hogy a garázssort és az ott tárolt értékeket védjék. Egy helyen a megrekedt vizet emelték át vissza a patakba szivattyúk segítségével.

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok

A védekezés közben a csapatok egészségügyi komponensei ideiglenes befogadó helyet alakítottak ki a katasztrófavédelmi igazgatóság sportcentrumában.
A gyakorlat végén mindegyik mentőcsoport visszatért a műveleti bázisra, ahol a Kelkó Balázs tű. alezredes a gyakorlat vezetőjeként és Sikrai Attila tű. alezredes, a minősítő bizottság elnökeként értékelte a gyakorlatot.
A mentőcsoportok a nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlaton megfelelt minősítést szereztek, így növelve a megye lakosságának élet-és vagyonbiztonságát.

Szombattól bevethetők a járási mentőcsoportok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.