Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2022. Június 13. 13:08, hétfő | Helyi

SZÜK NORBERT EMLÉKKIÁLLÍTÁS

SZÜK NORBERT EMLÉKKIÁLLÍTÁS

2022. június 4-én nyílt meg Szük Nobert festőművész (1970-2021) emlékkiállítása a Kapcsolatok Házában.

A kiállításon olyan műveket mutatunk be, amelyek máshol még nem kerültek bemutatásra. Megtekinthető 2022. június 26-ig, 11:00-16:00 óra között (hétfői napok kivételével). A belépés ingyenes!

Pont egy éve, hogy Szük Norbertnek kiállítása lett volna a Rondella Galériában. A kiállítás akkor már nem jöhetett létre, de eljött az ideje bepótolni. Igaz, már Szük Norbert nélkül. A művész több alkalommal bemutatkozott már Esztergomban, csoportos kiállításokon vett részt; a Vármúzeumban, illetve a Kaleidoszkóp Házban önálló kiállítását is láthatták. Nagy szervező volt, ő hozta el Esztergomba a Balin élő Mario Blanco festőművészt, aki először mutatkozott be önálló kiállítással Európában. Szük Norbertet örök optimista emberként ismertük meg, jókedve, vidámsága, erős személyisége nem is sejtette, hogy a tervezett kiállítást majd nélküle tartjuk meg.

Szük Norbert 10 évig élt Balin, ott alkotott. Ez erőteljesen érezhető munkáin is. Ha bemegyünk a kiállításra, elsőre a sok élénk szín használata tűnhet fel a látogatónak. Ezzel szerette volna jelezni a fényt, az életben való hitét. Bár nagyon rövid idő adatott számára, művészete mégis kiteljesedett, teljes életművet hagyott maga után. Vonzották a misztikus dolgok, visszanyúlt egészen primitív témákhoz is. Tudjuk, hogy minden, ami a természetben létezik, annak van egy folytatása, amit korábbi formákból hoznak létre. Szük Norbert folyamatosan kísérletezett ezekkel a formákkal, kedvelte beleépíteni munkáiba a hagyományos balinéz ábrázolásokat, de ugyanúgy találkozhatunk bibliai utalásokkal, afrikai törzsi motívumokkal és az indiai művészetből átvett elemekkel is. Ezen a kiállításon olyan új képeit is bemutatjuk, amelyek ősi motívumokat dolgoznak fel teljesen modern formában. Mondhatjuk, hogy művészetében a természetből dolgozott, ugyanakkor vonzották a természetfeletti, vallásokhoz és misztikához kapcsolódó témák. Ennek a kettőnek az ötvözete nagyon különleges látványt hoz létre és átsugárzik rajtuk az a nagy energia, amit Norbi is magáénak mondhatott. Egyszerre van jelen az ősi és modern; a természet és a misztikum; a vallás és a jelen valósága. Azt gondolnánk, hogy ezek nem férnek meg egy képen, de Norbi munkái azt bizonyítják, hogy igen.

2020 novemberében készült egy videó Szük Norberttel a Rondella Galériában, egy csoportos kiállítás kapcsán, amikor különdíjat nyert munkáival a szakmai zsűri döntése alapján. A videóban a művész saját maga beszél művészetéről és az őt ért megpróbáltatásokról:
https://www.youtube.com/watch?v=E1LzSeS_VNI

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:58, kedd | Helyi

OLASZ ÁGNES FOTOGRÁFUS FALUSI ÉLETKÉPEI ESZTERGOMBAN

2023. június 3-án, 16:00 órakor nyitja meg Olasz Ágnes fotográfus kiállítását az Eurohíd Alapítvány, a Kapcsolatok Házában.

2023. Május 27. 21:39, szombat | Helyi

A TESCO-s pályázat tavaszi fordulóját a Montágh iskola nyerte

Köszönet a TESCO-nak ,köszönet a vásárlóknak!

2023. Május 22. 14:25, hétfő | Helyi

Keresik az Év Futó Fotóját!

Kezdő, haladó és hobbifutók jelentkezését is várják

2023. Május 22. 14:05, hétfő | Helyi

Rekordkísérlet a gyermeknapi horgászversenyen Esztergomban