Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 13. 12:47, csütörtök | Helyi

Szuper erős szerzők, olvasók, újrakezdők

Szuper erős szerzők, olvasók, újrakezdők

Többek között a fentiek is szerepelnek a Kaleidoszkóp Ház és az Eurohíd Alapítvány januári programjai között.

Ám ezen kívül a két összefonódó szervezet nagyot lépett előre, hiszen decembertől nyomtatott formában is eljuttatják havi programkínálatukat az esztergomi háztartásokba.

A Szerzők Szuper Erővel sorozat e havi vendége Kele Fodor Ákos szövegszerelő költő, író, tanár, szerkesztő és (nyelv!) kritikus lesz, január 16-án, vasárnap. A találkozó rendhagyó lesz abban a vonatkozásban, hogy a hagyományos író-olvasó találkozó keretei lebomlanak. A beszélgetős műsor átadja a helyét egy innovatív és közvetlen eszmecserés „munkának”, ahol a résztvevők nem csak Ákossal ismerkedhetnek meg, hanem egy "Wersrontó Workshopon" is részt vesznek, ahol, ha nem is válnak költővé, de bepillanthatnak a versírás gyakorlati titkaiba.

„Nem értheted, mitől jó a vers, ha nem tudod, mitől rossz.” A Workshopon csoportmunkában (mozaik-módszerrel), verstani és stilisztikai tárgyú, irányított rontási műveletek révén új szöveget, egy átiratot hoznak létre a jelenlévők, amit az eredetivel összevetve, minden tekintetben jól kiveséznek. A vezérelv: minél rosszabb, annál jobb!

A workshop 80-90 perces, irodalmi ismereteket és írói gyakorlatot nem igényel.
Mire számítsanak a Kele Fodor Ákossal közösen workshopozók? Íme néhány részlet egy vele megjelent beszélgetésből:

Szoktam is magamra úgy gondolni, mint szövegszerelőre. Évezredekig szerelgették a verseket. Homérosz is szerelt. Azok az eposzok architektonikai teljesítmények, brutális teljesítmények, mint minden versbe szedett költemény, amely formai szabályszerűségeket követ. El kellene felejteni, hogy a koncepció, az előzetes tervezés, a szószerelgetés nem a költő sajátja […]

Úgy érzem, a büdös életben nem lesz kedvem újra elolvasni az Odüsszeiát. Az tragikus! Borzasztó, ahogy kinéz. Az persze jó, hogy megvan a teljes Homérosz magyarul, s kibogozható belőle a tartalom, mert mégiscsak az euroatlanti civilizáció alapművéről van szó, de hát az nem magyar mondat, hogy: „Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott / s hosszan hányódott, feldúlván szentfalu Tróját”. A múlt század közepén – mikor Devecseri fordította – sem írtak így, könyörgök! […]

Szomorúan tapasztaltam, hogy a nyelvújítás korától, mióta csak meghonosodott az időmértékes verselés a magyar irodalomban, kilóra dolgoztak a költők. Tekergették a mondatok szórendjét, mert fogva tartotta őket a latin és görög tudásuk, ugyanis ez azokban a nyelvekben megengedett. Ám a magyarban magyartalan mondatok tömkelege jön létre. Már akkoriban elkezdték rugdosni egymás tökeit az írók, hogy hogy néznek ki ezek a mondatok, mert a szórend olykor röhejesen rossz. S azóta is ugyanilyen béna, gyötört szórendű mondatokat írunk folyamatosan, nem történt áttörés ez ügyben. Márpedig ezt a dolgot rendbe kellene tenni.”

Kele Fodor Ákos 1983-ban született Karcagon. Gérecz Attila-díjas költő, kritikus; az Eső irodalmi lap szerkesztőbizottsági tagja és a Prizma filmművészeti folyóirat szerkesztője. 2008-tól az Erdélyi Vándorszínház darabjainak írója. 2010-ben Textolátria címen jelent meg első, 2016-ban Echolália címen második verseskönyve.

Január elején nyílt meg és a hónap végéig látogatható a Rondella Alkotókör Újrakezdés című kiállítása az esztergomi Kapcsolatok Házában.

A cím nem véletlen. Az alkotókör tagjainak nem csupán egy új év kezdődött, hanem egy új fejezet is abban a tekintetben, hogy a csoport nevét adó helyszínt, az ikonikus Rondellát el kellett hagyniuk. Mostantól új kiállítóhelyen jelentkeznek a csoport tárlatai, a Széchenyi tér 14. szám alatti Kapcsolatok Házában.

A látogatók nem a főbejáraton, hanem a ház hangulatos udvaráról tudnak belépni a galériába.

A helyszín ugyan megváltozott, de a művészek alkotásai épp olyan színvonalasak, mint ahogyan már megszokhattuk tőlük. A „rondellások” büszkék arra, hogy a helyieken kívül a környékbeli és a határon túli művészek szellemi- és alkotói olvasztótégelyévé nőtte ki magát a közösség. A januári tárlat címe nem véletlenül újrakezdés. Egyrészt emléket állít a múltnak és utal a galériaváltásra, másrészt bizakodást és optimista jövőbe nézést fejez ki. A cél továbbra is a város kulturális életének gazdagítása, továbbépítése.

A megnyitóról készült videó linkje itt található: https://www.youtube.com/watch?v=j9lQ6RcNOss

Az esztergomiak már decemberben is a postaládájukban találhatták azt az ingyenes, színvonalas kiadványt, amely az Eurohíd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház együttműködésével létrejött programokat tartalmazza. A hajtogatott formátumú, színes programfüzet ezentúl havonta tájékoztatja a helyi lakosokat az általuk szervezett programokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT