Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 14. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Szuper harci járművet fejlesztenek hazánkban

Szuper harci járművet fejlesztenek hazánkban

Atom-, biológiai- és vegyi felderítő-terepjáró gyártásába kezdett a Gamma Műszaki Zrt.

A cég mérnökei a XXI. század technológiai fejlesztéseit is felhasználva tervezték meg a nemcsak katonai, de a katasztrófavédelem igényeit is kielégítő korszerű harcjárművet.

A komplex sugárfelderítő-rendszert magyar fejlesztésű és gyártású terepjáró járműbe integrálták. A Komondor névre keresztelt, moduláris ballisztikai védelemmel is felvértezett robosztus terepjáró védelmi szintjét, képességeit a majdani megrendelő saját igényei szerint választhatja ki. A szovjet időkből itt maradt és a '80-as évek technikai színvonalát képviselő gyalogsági harcjárműveket legkésőbb 2016-ban - a tervezett üzemidő lejárta miatt - kivonják a honvédség rendszeréből. Ezért szükségessé vált a Magyar Honvédség nemzeti védelmi és szövetségesi feladatainak ellátását biztosító könnyűpáncél-védettségű harcjármű család kifejlesztése. A többféle változatban gyártható páncélozott jármű - kialakítása révén - könnyen alkalmazható speciális polgári- és rendvédelmi feladatok ellátására is.

A közel 15 tonnás két- vagy háromtengelyes változatban készülő jármű első példányainak gyártása - a motor kivételével - Magyarországon, magyar munkaerővel valósult meg. A hazai igények kielégítésén túl, lehetővé válik exportigények kielégítése is, már több távoli ország is érdeklődik a jármű iránt.

A Respirátor Zrt. több magyar cég részvételével kezdte meg gyártani a majdani járműcsalád első darabjait. Ennek első típusváltozatát fejleszti a Gamma Zrt., de a két cég készen áll a további fejlesztés során a magyar gyártó- és szolgáltatóipar más szereplőit is - kiemelten a magyar védelmi ipar gyártóit - összefogni és bevonni a projektbe. (rá)

HavariaPress

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.