Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Augusztus 24. 16:10, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Szupertermékenység okozhatja az ismétlődő vetélést

Szupertermékenység okozhatja az ismétlődő vetélést

Brit és holland kutatók szerint a méh "szupertermékenysége" okozhatja egyes nőknél az ismétlődő vetéléseket - számolt be róla a BBC hírportálja.

A nők egy részénél a méhfal sejtjei akkor is segítik az embrió beágyazódását, ha annak minősége gyenge, ezért inkább ki kellene lökődnie.
A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai hat normál termékenységű nő méhéből vettek mintát, valamint hat olyan nőéből, akik már többször átestek vetélésen.
Az így nyert méhsejteket laboratóriumi körülmények között úgy helyezték el, hogy a lehető legjobban imitálják a méhben lévő viszonyokat, majd jó és gyenge minőségű embriókat tettek a közelükbe. Megfigyelték, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek csak a jó minőségű embriók irányában kezdtek el növekedni, mintegy kinyúlva értük, hogy segítsék beágyazódásukat, miközben figyelmen kívül hagyták a gyenge minőségű embriókat. Ezzel szemben azoknak a nőknek a sejtjei, akik már többször átestek vetélésen, mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé növekedtek.
"Sok érintett nő bűntudatot érez amiatt, hogy testük egyszerűen kilöki a terhességet. Mi azonban azt fedeztük fel, hogy ez nem azért lehet, mert nem tudják kihordani, hanem azért, mert szupertermékenyek lehetnek, hiszen olyan embriókat is elfogadnak, amelyek normális esetben nem ágyazódnának be" - magyarázta Nick Macklon, a kutatók egyike.
A PLoS ONE című online tudományos portálon ismertetett elmélet szakértők szerint nem minden vetélést magyaráz meg, és további tesztek szükségeses igazolására.
http://www.bbc.co.uk/news/health-19361432

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.