Városlista
2023. március 21, kedd - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2023. Március 19. 09:24, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Szürkehályog műtét utáni lábadozás: mire számíthatok?

Szürkehályog műtét utáni lábadozás: mire számíthatok?

A szürkehályog, azaz a szemlencse elhomályosodása műtéti úton szüntethető meg. Mivel a szemlencse nagyon fontos szerepet játszik az éleslátásban, ezért ezt a műtétet mindenképpen érdemes megfontolni.

A szürkehályog ellen szemüveg viselésével védekezni nem lehet, így a műtét marad az egyetlen megoldás a probléma megszüntetésére.

Mi történik a lábadozási időszakban, mire számíthatunk?

Mielőtt rátérnénk a műtét utáni időszakra nézzük meg, hogy miként zajlik a műtét. A műtét minden esetben egy előre egyeztetett időpontban történik. A műtét nem jár altatással és injekciót sem fogunk kapni. Műtét közben az érzéstelenítést cseppekkel végzik el. Az ultrahangos lencseeltávolítást egy kis seben keresztül végzik el. A beavatkozás lényege, hogy a szürkehályogot tulajdonképpen porszerűre törik az ultrahang segítségével. Az eltávolítás során ejtett seben keresztül behelyezik a műlencsét, amely majd biztosítja számunkra a jó látást. A szürkehályog műtét összesen 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentesen zajlik. A műtét végeztével 1-2 órán keresztül kell pihennünk és ha semmilyen komplikációt nem tapasztalnak, akkor rögtön haza is mehetünk. Közvetlenül a műtét után könnyezhetünk vagy diszkomfort érzésünk is lehet, de ezek 1-2 nap múlva elmúlnak és semmi sem fog bennünket emlékeztetni a műtétre. A lábadozási idő alatt tilos a hajolgatás és a nehéz súlyok emelése. Bármilyen más, mindennapos tevékenységet bátran végezhetünk.

És elérkeztünk a kontrollvizsgálatokhoz, valamint a lábadozási időszakhoz. Az első kontrollvizsgálat rögtön a műtét utáni napon történik meg. A következő vizsgálat időpontja pontosan a műtét után 2 hónappal lesz, amikor ellenőrzik a látásélességet és ha szükséges, akkor szemüveget is felírnak. A 2 hónapos kontroll után évente kell majd megjelennünk szemészeti szakvizsgálatokon.

Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint pácienstől függően "a végleges látásélesség kb. 1 hónap után alakul ki". Szemüveg nélkül távolra nagyon jól fogunk látni, így az eddigi szemüveg és a kontaktlencse viselésétől eltekinthetünk. Ha a műtét során egy úgynevezett trifokális vagy multifokális lencse kerül beültetésre, akkor a közeli és a távoli látásunk is megoldódik.

Vállalnak-e garanciát a műtétre?

Igyekezzünk olyan specialistát keresni, aki garanciát vállal a szürkehályog műtétre. Ha fejlett műtéti technikát alkalmaznak, akkor nagyon kicsi az esélye a komplikációk kialakulásának vagy az esetleges szövődményeknek. Az előzetes vizsgálatok során kérjük a garanciával kapcsolatos teljes tájékoztatást, így mi is sokkal könnyebben el tudjuk dönteni, hogy melyik klinikát és orvost válasszuk a műtét elvégzésére. Ha mégsem sikerül tökéletesen a műtét, akkor még mindig van lehetőség a dioptriakorrekcióra, amely után a látásunk már jó lesz. Ha nem szürkehályog problémánk van, csak szeretnénk megszabadulni a szemüveg viselésétől, akkor szintén ilyen lábadozásra terminusra számíthatunk.

Címkék: műtét, szürkehályog

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 19. 09:25, vasárnap | PR

A napelem inverter teljesítményét befolyásoló tényezők

A napelem inverter egy olyan elektromos eszköz, amely a napelemrendszer által termelt egyenáramot alakítja át az otthon vagy ipari elektromos hálózat számára alkalmas váltakozó árammá.

2023. Március 17. 10:41, péntek | PR

Digitalizáld vállalkozásodat epénztárgép és NTAK segítségével

Magyarországon is egyre elterjedtebb az ePénztargép használata, amelyekhez NTAK szoftver is rendelhető. Az NTAk szoftver ingyen is elérhető a vállalkozások számára, ha egy komplett csomagot választunk.

2023. Március 16. 09:45, csütörtök | PR

5 tipp az okos és kiszámítható építkezéshez

Építkezni rendkívül felelősségteljes dolog, hiszen számos buktatóra oda kell figyelnünk, ha nem szeretnénk extra költségekkel és jelentős csúszással számolni. Hogyan válasszunk kivitelezőt?

2023. Március 16. 09:11, csütörtök | PR

Vagyonvédelem

A cégvezetők és tulajdonosok – az adott cég iparágából, tevékenységéből adódóan – számos működési kockázattal szembesülnek, amelyek a céges vagyon mellett, kiterjedhetnek az érintett magánszemélyek magánvagyonára is.