Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 06. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Támogatást kapnak az esztergomi idősek és a nagycsaládosok

Támogatást kapnak az esztergomi idősek és a nagycsaládosok

Idősek és nagycsaládosok támogatásáról és a 10-es számú háziorvosi körzet feladatellátási támogatásáról is döntöttek rendkívüli testületi ülésen az esztergomi képviselők a minap.

A 70. életévüket betöltött esztergomi idősek, valamint a nagycsaládosok számára 5 ezer forint értékű vásárlási utalványt szavazott meg a képviselő-testület október 30-i, rendkívüli ülésén. A mostani, az év végi ünnepek előtt járó támogatás jövő év tavaszán további 5 ezer forinttal egészülhet ki.

Az ülésen – amelyen Juhász István, Stámusz Andrea, Tordainé Vida Katalin, Vigh László nem tudtak részt venni – két napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen a képviselők.

Elsőként arról döntött a testület, hogy az idén 70. életévet betöltő és annál idősebb esztergomi lakóhellyel rendelkező személyek részére, valamint a kérelmező nagycsaládos családok részére egyszeri természetbeni juttatásként 5000 forint/fő összegben, nagycsaládos családok esetében 5000 forint/család összegben vásárlási utalványt biztosít. Az utalványokat postai úton kézbesítik.
A képviselők arról is döntöttek, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy 2019. húsvétjáig a város anyagi lehetőségeinek függvényében további 5-5 ezer forint támogatást biztosítsanak az érintetteknek.

A Belügyminisztérium adatbázisában a 2018. október 9-ei állapot szerint 70 éves és a feletti esztergomi bejelentett állandó lakcímmel rendelkező 3615 személyt tartalmaz a nyilvántartás. Az esztergomi nagycsaládos családok 2017. decemberi támogatása során 305 család nyújtott be támogatási kérelmet, nagyságrendileg idén is ugyanennyi nagycsaládos kérelemmel számol az önkormányzat.

Támogatott háziorvosi rendelés

A képviselők ezt követően döntöttek, hogy az esztergomi területi ellátási kötelezettségű (10. számú felnőtt háziorvosi körzet) az önkormányzattal feladatellátási szerződéssel rendelkező Strofek Tamás számára egy éven keresztül havi 100 ezer forinttal támogatja a rendelőjének szolgáló helyiség bérleti díjfizetését.
A támogatás háttere, hogy az önkormányzat nem tudott orvosi rendelőt biztosítani Strofek Tamásnak, ezért döntöttek a bérleti díj egy részének átvállalásáról azzal, hogy az önkormányzat a következő egy évben megfelelő ingatlant próbál biztosítani az ellátásra.

A városban a háziorvosi feladatok ellátásáról több évtizede az egészségügyi szolgáltatókkal kötött feladatellátási szerződés keretében gondoskodik az önkormányzat. A felmerült orvoshiány enyhítése érdekében szükséges az orvosoknak adható szolgáltatások bővítése (szolgálati lakás, ösztöndíj, ingyenes rendelőhasználat, parkolás biztosítása, lakásfenntartás költségihez hozzájárulás, stb). Az önkormányzat bízik abban, hogy a háziorvosoknak adott támogatások az ellátás színvonalát és a lakosság egészségi állapotának javítását segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.