Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. November 12. 06:16, péntek | Helyi

Társaság kell, hogy tudd, mi a magány …

Társaság kell, hogy tudd, mi a magány …

November végéig látogatható a Rondella Galériában az a korunkra reflektáló, összművészeti kiállítás, mely a művészi formanyelv szabadságán keresztül mutatja meg az elmúlt két esztendő változásainak dimenzióit.

A címet Franka Deli dalából kölcsönöztük, akár ez is lehetne a tárlat vezérmotívuma, de a szervezők, a 100 esztendeje született Pilinszky János emlékének adózva, a költő Egy arckép alá című versének egy sorát, „Magam vagyok az örökös magányban” választották legújabb pályázatuk és a kiállítás címének.

Az Eurohíd Alapítvány legújabb pályázatára olyan műveket várt, melyekben a világjárvány miatt kialakult bezártság hatása és következményei jelennek meg a pályázók egyéni felfogásában és megvalósításában.

A kiírásra számtalan nívós alkotás érkezett, melyekből a zsűri végül 37 művet válogatott be, a most látható tárlat anyagába.

Fotó, festmény, grafika, szobor, tudományos igénnyel megírt esszé… Minden egyes műben a pandémia miatti elzárások, a bezártság és a társasági lény korlátozása miatt, a lélek új feltételekhez való alkalmazkodása és útkeresésének lenyomata tárgyiasult.

Az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Közhasznú Alapítvány pályázata arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a közösségi lét hiánya, a társasági élet nyilvánossága, az eddig hangsúlyt kapott társadalmi rétegeken kívül, a különböző művészeti ágak képviselőit is érzékenyen érintette.

A színházak, zenekarok, előadóművészek mellett a képi kinyilatkoztatók is kiestek abból a hálóból, amely az életelemük, a létük volt – és nem csak az anyagiak miatt.

Az üres nézőtér, a kongó kiállítótermek, a lélek nélküli csarnokok zsigerileg teszik – átmenetileg és látszólag - semmissé a művészeket.

Van feltámadás. De meddig tart?

Ki éli meg? A beérkezett művek ezekre a kérdésekre próbáltak válaszolni. Eddig meglehetősen szokatlan módon, egy olyan írásos mű - Lisányi Endre: Tárlat zárt ajtók mögött - lett a pályázatgyőztes a zsűri döntése szerint, amely egy tudományos témát dolgoz fel. A plakátok szerepét és hatását vizsgálja a művész, az információ és a befogadó kontextusában.

(Fotó: Rondella Galéria: Dr. Péter Csaba, az Eurohíd Alapítvány egyik alapítója adta át a Solva Glass Kft. által felajánlott egyedi tervezésű Kaleidoszkóp-díjat és az 50.000 Ft-os pénzdíjat Lisányi Endrének.)

„Tulajdonképpen egyedül a kiállítás-plakát kapcsolódik kitartóan közvetlenül a kiállításon és az ott szereplő műveken túl a művészhez és a művészethez. Nem árucikket, hanem a képzőművészet jelenlétét, annak valóságát hirdeti. Éppen ezért más plakátoktól eltérően nem merül ki szerepe a közönség-tájékoztatásban és megjelenésének esztétikája nem pusztán alkalmazott-grafikai kérdés…A kiállítási plakátok létező művészek, műveinek és tárlatainak speciális, (plakátnyi) kivonatai, afféle „művészetről szóló beszéd,” ami megerősít bennünket arról, hogy a „dobozokban” tényleg van valami és ez a tartalom akkor is létezik, ha a közönség se virtuálisan, se valóságosan nem tekintheti meg.”

Írja a tanulmány, pályázatgyőztes szerzője. Ám a szövegbe foglalt gondolatok mellett az Eurohíd Alapítvány kiállításán számos, rendkívül plasztikus képi ábrázolással is találkozhatunk, amely a magányt erőteljes ürességként vagy kirekesztettségként mutatja be vagy a magányt, mint erőteljes ürességet vagy kirekesztettséget mutatja be.

A téma, bár nyomasztó, mégis rengeteg egyedi, és többségében nem gyászos, hanem inkább elgondolkodtató és magas művészi értékkel bíró alkotást eredményezett. A kiállítás – melyet jó szívvel ajánlunk, nem csak műértőknek – a hónap végéig látogatható a Rondella Galériában.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Balla András fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Baksai József festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Paál Anikó irodalmár, irodalomtanár.

(Fotó: Rondella Galéria)


A kiállítás 2021. november 28-ig tekinthető meg a Rondella Galériában, 11:00-16:00 óra között. (Hétfői napok kivételével.)
A belépés ingyenes!

A programok támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 12:08, péntek | Helyi

Az esztergomi születésű Pónya Sára is indul Pekingben a februári téli olimpián

Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián.

2022. Január 21. 11:42, péntek | Helyi

Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban épül meg.

2022. Január 21. 09:45, péntek | Helyi

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Pályázati forrásból épül lovas- és kerékpárút a határ menti térségben. Pomáz és Esztergom között lovastúra-útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül.

2022. Január 20. 13:56, csütörtök | Helyi

Liquid - a SKURC csoport kiállítása a Duna Múzeumban

Január 21-én, pénteken 18.30-kor nyílik az a különleges tárlat, melyben a SKURC képzőművész csoport 8 tagja a víz létezésének és működésének sokfélesége alapján kreálta meg műtárgyait.