Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Január 26. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tavaly 320 szervátültetést végeztek Magyarországon

Tavaly 320 szervátültetést végeztek Magyarországon

Tavaly 320 szervátültetést végeztek Magyarországon, a betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, mindkét szervnél, illetve tüdőátültetés esetén átlagosan hét hónap

- derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Mint írták, a vese és a hasnyálmirigy kombinált átültetésénél a várakozási idő 3 év 4 hónap, valamint a vesetranszplantációnál csaknem 3,5 év. A transzplantációs várólistán tavaly összesen 1893 beteg fordult meg, 461 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1361 beteg várakozott valamilyen életmentő szervátültetésre.

A közlés szerint a 320 szervátültetésből 202 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet, 116-ot a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán végezték: 92 esetben elhunyt donorból és további 24-ben élődonorból származó vesével.

A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 28 elhunyt donoros és hat élődonoros vesetranszplantációt végeztek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán pedig 25 vesetranszplantáció történt tavaly.

Szívátültetést 45 alkalommal hajtottak végre tavaly a két hazai szívtranszplantációs központban: 39 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, hatot pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek.

Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikán 17 tüdőátültetést végeztek, míg hat esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés a Semmelweis Egyetemen.

Májtranszplantációra ötven esetben került sor tavaly.

A tájékoztatás szerint 2020-ban az OVSZ 158 donorjelentést fogadott 43 kórházból, végül 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból. Agyhalottból 329 szervet, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantációs céllal.

Kiemelték, a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Magyarországon is csökkent a szervdonációk és átültetések száma 2020-ban a megelőző évhez képest, azonban elmondható, hogy a szervadományozási programok folyamatosak az egész országban, és minden hazai szervátültetési program a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik.

Címkék: szervátültetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során