Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2023. Április 21. 08:10, péntek | PR
Forrás: (x)

Tavaszi nagytakarítás: 4 dolog, amit érdemes ilyenkor leporolni!

Tavaszi nagytakarítás: 4 dolog, amit érdemes ilyenkor leporolni!

Tavasszal sokunkon úrrá lesz a takarítási láz, ám korántsem mindegy, hogy hogyan kezdünk hozzá otthonunk felfrissítéséhez!

Fontos a sorrend, a módszer és az időzítés is, ugyanis ha jól átgondoltan állunk neki a nagytakarításnak, akár egy hétvége alatt is letudhatjuk a munkát, amitől minden egyes évben annyira ódzkodunk.

Miért pont tavasszal?

Ugyan az év bármelyik szakaszában megejthetnénk a nagytakarítást, jellemzően mégis a tavaszi időszak az, amikor nekiállunk. Ennek oka elsősorban az, hogy nyáron jobb programot is el tudunk képzelni a nagytakarításnál, ősszel és télen pedig nincs rá lehetőségünk. Egy nagyobb horderejű takarítás részét képezi a szellőztetés és a nagymosás is, ami a hűvösebb időszakokban nem megoldható. Ezen kívül a tavasz a megújulás és az újrakezdés időszaka, éppen ezért tökéletes az időzítés, ha ekkor csináljuk az éves nagytakarítást.

Ha a tavaszi fáradtság elmúltával úgy érezzük, hogy ideje nekifogni a lakás rendbetételének, mindenképpen alakítsunk ki egy tervet, és jelöljük ki, hogy pontosan melyik hétvégénket áldozzuk be. Ekkorra ne szervezzünk más programot, hiszen egy kisebb lakás esetén is legalább egy nap, mire végzünk. Érdemes tudatosan készülni a nagy hétvégére, és mire eljön, megszabadulni a lomoktól, legyen az ruha, játék vagy régen olvasott könyv, netán már nem működő elektronikai eszközök. Ügyeljünk arra, hogy legyen bőven takarítószerünk, így elkerülhetjük, hogy aznap kelljen beszereznünk a megfelelő súrolószert, szivacsot vagy vízkőoldót.

4 dolog, amit érdemes leporolni nagytakarításkor

A portörlés általában a heti takarítás része, ám a legtöbb háztartásban előfordulnak zugok, amiket csupán évente tisztítunk meg. Ajánlott fentről lefelé indulni, így később a lehulló portól is megszabadulhatunk. Vannak helyek, amikre érdemes különösen ügyelni, ugyanis alattomosan, már-már észrevétlenül gyűlik ott a por. Fontos, hogy takarítás közben szellőztessünk, mert ezzel is elősegítjük, hogy a levegő megtisztuljon.

Sarkok és falak

A sarkok – legyenek fent vagy lent – tipikusan porgyűjtő helyek. A plafon sarkában jellemzően a pókhálók gyűjtik össze a porcicákat, a padlón pedig a huzat szállítja őket különböző zugokba. A falakon is érdemes végigmenni egy tollseprűvel, hiszen itt is megtelepedhet a por, különösen akkor, ha a fal vagy a tapéta nem egyenletes.

Bútorok

A polcok törlése vélhetően gyakori tevékenység az otthonokban, ám nagytakarításkor ne feledkezzünk meg a bútorok tetejéről és oldaláról sem. Ha van segítségünk, húzzuk el a bútorokat, ugyanis az év során mögötte is összegyűlik a kosz. Ne feledkezzünk el a szekrények belsejéről sem, hiszen a csukott ajtók ellenére utat talál magának a por. Az ágyakat is érdemes alaposan kiporszívózni és áttörölni, így elősegítve, hogy az esetlegesen megbúvó atkák és pókok ne okozhassanak később problémákat.

Tárgyak

A tárgyak áttörlése meglehetősen sziszifuszi munka, de évente egyszer erre is érdemes időt áldozni. A dísztárgyakat nedves ronggyal töröljük át, a könyveket pedig óvatosan kirázhatjuk, vagy száraz ronggyal is áttörölgethetjük. Ne feledkezzünk meg a különböző képernyőkről sem, amik jellemzően speciális szert igényelnek.

Szőnyegek

Bár a porszívózás sok háztartásban mindennapos, ez korántsem elég, ugyanis a por a szőnyegek mélyére is behatolhat, amitől évente egyszer-kétszer érdemes megszabadulni. Ez különösen a hosszú szálú shaggy szőnyeg esetében jelenthet problémát. Takarítás alkalmával akár a klasszikus módon ki is porolhatjuk, de ha van rá mód, egy gőztisztítóval menjünk végig rajta porszívózás után. A shaggy szőnyeg meglehetősen kényes darab, ezért gőztisztítást követően tegyük ki a szabad levegőre, hogy a szellő megszárítsa, de ha erre nincs mód, ventilátorral fújjuk keresztül rajta a levegőt!

A tavaszi nagytakarítás a legtöbbeknek nem tartozik a kedvenc programja közé, de ha túlesünk rajta, hálásak leszünk magunknak, mert otthonunkkal együtt a mi lelkünk is felfrissül és megkönnyebbül.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 09:53, hétfő | PR

Külföldi munkavállalás – rád hol várnak az álmaid?

A karrierünk során sokan játszunk el előbb-utóbb a gondolattal, hogy milyen lehet külföldön munkát vállalni. Sokan a valóságban is meglépik a váltást, a legtöbben azonban mindig csak álmodoznak és latolgatnak.

2023. November 28. 17:48, kedd | PR

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

2023. November 27. 17:09, hétfő | PR

Az okoskonyha fejlődése: Hogyan változtatják meg az intelligens technológiák a főzés élményét?

Az elmúlt évtizedek alatt a konyhatechnológia drámai átalakuláson ment keresztül, a hagyományos eszközöktől egészen a mai napig, ahol az intelligens eszközök és alkalmazások formálják a konyhai életet.

2023. November 22. 16:08, szerda | PR

A biztos tető: Útmutató a karbantartáshoz és javításhoz

A tető az egyik legfontosabb része az otthonunknak vagy üzleti ingatlanunknak, hiszen az biztosítja a védelmet az időjárás kiszámíthatatlan viszontagságaival szemben.