Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2022. Március 15. 15:56, kedd | Helyi

Tele táncolja az életet élettel - @afrebab

Tele táncolja az életet élettel - @afrebab

Afrebab? Mi a csuda lehet ez?
Ez a csudaság egy név, és egy érdeklődő, nyitott és őszinte egyetemista lányt takar, aki csuda rajzokat rajzol a helyenként még csudább szövegei mellé …

@afrebab, Balla Júlia, akinek eddig az egyik közösségi portálon jelentek meg szöveggel társított képiesített gondolatai. Rövid időn belül ezrek kezdték követni és figyelni napról-napra az aktuális „beszámolóit”, töprengéseit, bánatait és örömeit.

Most, március 19-én Juli kilép az internetről és élete első, nem virtuális, hanem valódi falakra függesztett képeinek kiállítása nyílik meg Esztergomban, 19:00 órakor a Kaleidoszkóp Házban.

„Kedves anyukám azt mondta, hogy nem baj tegyem meg, és hogy ha most nem teszem, lehet, hogy egész életemben bánom majd. És hogy nyugodjak meg, nem történhet nagy baj, és mikor máskor, ha nem most.”
„Nyár kerestetik morcelűzésre. Ha valakinek van nyárbefőttje, szóljon!”

Fenti idézetek @afrebabtól, akinek kezei, lábai és kicsorduló lelke időnként nem bírják az egyhelyben levést és nem érti, hogy hogy nem lehet táncolni ebben a világban.
Balla Julinak fájt a növés. Növésfájásnak hívja. Fizikailag is fájt, mint sokunknak. A gyermekkorból való ki-, az életbe való belenövés csetlése-botlása is fájt, ami persze végül nem tragédia és az élet szép. Imádja az egyetemista lét felnőttségét, a saját kis lakást, de nem mindig. Van, amikor jólesik hazamenni és nem magára főzni, de utána mégis direkt jólesik magára főzni. Dilemmák, amelyeket a legtöbben átélünk a függetlenséghez vezető úton.

A napi bejegyzések, röpke naplóbeírások rögzítik a jelent, megőrizve múltként a jövőnek. Úgy, ahogy van. Tömören, sallangmentesen. Olyan rajzokkal illusztrálva, amelyek a mondanivaló expresszivitását hivatottak aláhúzni, nem pedig holmi illusztrációként lötyögnek a lap üresebbik felén.

Miért @afrebab?
Bizonyosat nem tudni, talán majd kiderül a megnyitón.
Addig eljátszottunk a névvel. Visszafelé olvasva, ékezet nélkül - ami nincs az Instagramon - babérfa.
Ha a fordítottság játszik, akkor miért éppen a babér?
A görög hagyomány szerint Apollón isten első szerelme Daphné volt. A Daphné név babérfát jelent, amit bálványfának tekintettek. Nagyra becsültetését örökzöld hervadatlan lombjának köszöni; a dicsőség és érdem jelképe lett. Az ókorban hittek abban, hogy babérfába nem üt a mennykő. A babérág volt az énekesek növénye és a győztes hadvezérek, költők homlokát is babérból font koszorú díszítette. Később a babérkoszorú a kitüntetés szimbólumává vált.
Az instás bejegyzéseket nézegetve az örökzöld lehet fiatal és friss, a babérba nem üt a mennykő lehet az az optimizmus, ami még a szomorúbb posztokon is átsejlik, ha pedig az „énekesi” babért nézzük (nem a megszámlálhatatlan celeb nótázóra gondolva), akkor a gondolkodó és kommunikálni vágyó, modern énekesre, a „közlő” Julira ismerhetünk.

Mindez egyelőre csak feltevés, a képzelet próbálkozása, de március 19-én bárki megkérdezheti @afrebabot, aki az alábbi gondolatokkal vár mindenkit a megnyitóra.

„Nevetni, félni, sírni, felnőni, szeretni tanulni és szeretni, sárkányokkal küzdeni, elveszni és visszatalálni, változni, jelen lenni, szomorúnak, büszkének, bátornak, boldognak lenni, szerencsét próbálni. Táncolni az életben.
Minden ember tele van mesélni valóval. Volt viszont egy időszak az életemben, amikor szavakkal egyre nehezebben tudtam megfogalmazni, mit is érzek, mi van bennem. Úgyhogy elkezdtem rajzolni: rájöttem, hogy mikor a szavaim nem működnek, a rajzaim sokkal könnyebben megfogalmazzák helyettem a mondanivalóm. Instagramon afrebab néven kezdtem el mesélni három éve, vizuális érzésnaplóként használva az oldalt. Szöveg, rajz, bánat és nevetés ugyanúgy helyet kap a képeimen.
Ahogy változunk és haladunk az életben, sokszor elfelejtjük, miket éreztünk útközben, pedig fontos, hogy igenis tudjunk őszintén emlékezni. Érezzünk, meséljünk, beszélgessünk magunkkal és másokkal. És ha már egyszer itt vagyunk, táncoljuk tele ezt a világot az életünkkel annyira, amennyire csak lehet!”

A program ingyenes!
A program a Kaleidoszkóp Ház “Művészeti és kulturális nevelés az ifjúság interaktivitásával” című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01339 számú projektjének keretében valósul meg.

Helyszín: 2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 7.

Fotók: @afrebab

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.