Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Február 09. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Területi együttműködés segítő progrma az esztergomi járásban

Területi együttműködés segítő progrma az esztergomi járásban

Modell jellegű együttműködési program valósulhatott meg az Esztergomi járásban az Államreform Operatív Program keretében

Esztergom Város Önkormányzata az ÁROP-1.A.3 azonosítójú pályázati konstrukciójának segítségével modell jellegű együttműködési programot valósíthatott meg az Esztergomi járásban.

Esztergom Város Önkormányzata 2015 márciusában 21,6 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Miniszterelnökségtől, mint pályázati Közreműködő Szervezettől.

A projekt keretében egy olyan együttműködési modell került létrehozásra, amely fenntartható módon teszi lehetővé, hogy a járásban lévő esélyegyenlőségi csoportok közvetlenül is megszólítva legyenek és személyes bevonásuk által részesei legyenek a helyi közösségeknek, a közösségek által előmozdított helyi kezdeményezéseknek.

A projekt modell értékét elsősorban annak fenntartható jellege adta. A projekt kifejezett célja a közösségek helyi akciókba való bevonása és a közösségek megerősítése volt annak érdekében, hogy a célcsoporttal közösen kerüljön kialakításra az esélyegyenlőségi intézményrendszer hatékonyabb működése, elérve ezzel azt, hogy a célcsoport az új típusú kezdeményezéseket ne felülről jövőnek, hanem magáénak érezze.

A projekt keretében megvalósult egy „Open Space fórum”, mely a járás szereplőinek igen széles körét gyűjtötte össze egy platformra. A fórumon irányított módon, saját maguk fogalmazhatták meg az esélyegyenlőség területén elérendő legfontosabb célokat, valamint az ehhez kapcsolható tevékenységeket.

Az Arany János Általános Iskolában és a Balassa Bálint Szakközép Iskolában megrendezésre került az esélyegyenlőségi nap, mely a kulcsfontosságú célcsoportot, a gyermekeket szólította meg az esélegyenlőséggel kapcsolatban.

A kisebb helyi településeken megvalósult helyi közösségfejlesztő tevékenységek a helyi esélyegyenlőségi célcsoportok részvételével, bevonásával valósult meg azzal a céllal, hogy a területi együttműködés ténylegesen új alapokra kerüljön.

A 6 alkalommal ülésező esélyegyenlőségi kerekasztal folyamatosan nyomon követte és egyúttal becsatornázta a projekt keretében bevont helyi szereplők véleményét és tapasztalatait.

A projekt keretében egy 12 főből álló koordinátori hálózat kialakítására is sor került. Feladatuk olyan képességek elsajátítása és gyakorlása volt a projekt során, amelyekkel a helyi közösségeket hatékonyabban meg tudják szólítani és bevonni őket a közösségi tevékenységekbe is. Ezen túlmenően a koordinátorok konkrét helyi közösségfejlesztő akciókat is megvalósítottak.

A járási szintű esélyegyenlőségi programterv megalapozásához szükséges volt egy részletes helyzetfeltárásra. Ennek részeként sor került dokumentumelemzésre, mélyinterjúk készítésére és a nemzetközi jógyakorlatok átvizsgálására is.

A fejlesztés eredményeként létrejött egy járási szintű együttműködési program, melyben az esélyegyenlőségi intézkedések nem központilag fogalmazódnak meg, hanem a témában érintettek bevonásával. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósulhatott meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.