Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 03. 13:47, szerda | Helyi
Forrás: mti

Tétényi Éva: Esztergom fizetésképtelenné vált

Tétényi Éva: Esztergom fizetésképtelenné vált

Az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált - közölte a polgármester szerdán az MTI-vel.

Tétényi Éva (független) elmondta, szerdától az érintettek nem kaphatják meg az átmeneti segélyeket, nincs fedezet a kiskorú gyermeket nevelők részére a gyerekek étkezetési díjára. Az önkormányzati bérlakások egy részében a város fizeti a közüzemi költségeket, a fizetésképtelenség miatt előfordulhat, hogy télen nem lesz fűtés, víz és áram ezekben az ingatlanokban.

A polgármester hozzátette, az intézmények működése és a bérek december végéig biztosítottak, a többi feladat ellátásra azonban a város kasszájában nincs fedezet, és nagyobb bevételekre csak márciusban számíthatnak.

Tétényi Éva szerint minden esztergomit érint, hogy a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és a téli útüzemeltetést. Az önkormányzat nem tudja elvégeztetni az óvodák fűtési rendszerének karbantartását sem, amely az 1175 óvodás korú gyermek felét érinti.

A kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal” – jelentette ki.

A polgármester, emlékeztetett rá, hogy korábban többször előterjesztette: a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal és kezdeményezzenek tárgyalást a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó. Mint ahogy arra sem, hogy egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését támogassák – fogalmazott Tétényi Éva.

Zoltai Dániel (Fidesz), a pénzügyi bizottság tagja az MTI megkeresésére elmondta, hogy a Fidesz-képviselőcsoportja a város hitelezőivel korábban megegyezett, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre halasztják, így az állami inkasszó után is lenne a városnak 180 millió forintja.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy a polgármester szeptember végén a fizetési határidő előtt hét nappal 880 millió forintot utalt el a hitelezőknek, értelmetlenné téve ezzel a Fidesz-frakció tárgyalásait és kezdeményezését.

Zoltai Dániel hozzátette, ha a kincstár nem kapja meg az inkasszó összegét, hatvan napon belül hivatalból új adósságrendezést kell indítani a város ellen.
A Fidesz képviselői remélik, hogy erre nem kerül sor” – tette hozzá a pénzügyi bizottság tagja.

Az első adósságrendezést a polgármester néhány hónappal az önkormányzati választások után indította el, mert az Esztergomot tíz évig vezető Meggyes Tamás leváltása után a város kasszáját 26 milliárd forint adóssággal vette át.

A város anyagi gondjai miatt az állam 2011 decemberében átvette az esztergomi intézményeket, azonban az önkormányzattól inkasszóval leemeli az átvett intézmények működtetési költségét, s ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el. Erre azonban az önkormányzati törvény szerint nincs lehetőség.

A megyei kormányhivatal törvényességi felhívásban figyelmeztette erre a testületet, amely ezután sem hozta meg a törvényes állapotok helyreállítására szolgáló döntéseket, ezért a kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért.
A képviselő-testület korábban egyhangúlag megszavazta, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak a város elleni állami inkasszó felfüggesztéséért. A minisztérium válaszában közölte; a tárca vezetőjének nem áll jogában az inkasszót felfüggeszteni.

Tétényi Éva erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, amelynek hatására az Esztergom számára hátrányos törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT