Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2012. Szeptember 07. 07:43, péntek | Helyi
Forrás: mti/fotó: lvp

Tétényi Éva: hamarosan elfogy Esztergom pénze

Tétényi Éva: hamarosan elfogy Esztergom pénze

Az első félévben a tervezettnél több bevétele volt Esztergomnak, a másodikban viszont komoly pénzügyi problémákkal kell megküzdenie, fejtette ki Tétényi Éva polgármester a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

Az esztergomi önkormányzat számláin jelenleg annyi pénz van, hogy a segélyeket ki lehet fizetni. Az iparűzési adóból származó tízmillió forint körüli összegen felül az önkormányzatnak még néhány millió forintja van” – mondta Tétényi Éva a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

A független polgármester idézte a könyvvizsgáló véleményét, aki szerint a városnak finanszírozási gondjai lesznek a második félévben.

A polgármester a városi költségvetés első féléves előirányzatainak teljesítéséről elmondta, a hatósági bevételek meghaladták a tervezettet, ingatlaneladásokból ugyanakkor nem származott számottevő bevétele az önkormányzatnak.

A korábbi közgyűlésen a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak a város elleni állami inkasszó felfüggesztéséért. A minisztérium válaszában közölte, hogy a tárca vezetőjének nem áll jogában az inkasszót felfüggeszteni.

Tavaly decemberben az állam a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, azonban az önkormányzattól inkasszóval leemeli ezen intézmények működtetési költségét, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Tétényi Éva független polgármester a mostani ülésen újra kezdeményezte, hogy a testület, felterjesztési jogával élve, kérje a törvény módosítását, azaz a felfüggesztés helyett töröljék el az inkasszót.

A testület többségét adó Fidesz-frakció nem vette az ülés napirendjére a polgármester kezdeményezését.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.