Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 17. 12:44, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Thatcher temetése - Megkezdődött a temetési szertartás

Thatcher temetése - Megkezdődött a temetési szertartás

Megkezdődött szerdán Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök temetési szertartása a londoni Szent Pál-székesegyházban.

A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel először gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.
A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként, 1979 és 1990 között 11 évet töltött.
A mintegy tízperces út során az útvonal mentén felsorakozott ezrek időnként tapssal fogadták az elhaladó menetet. Voltak szórványos tiltakozó megnyilvánulások is, bár rendbontás nem történt.
A szertartás biztosítására összesen négyezer rendőrt vezényeltek London utcáira.
Előzetesen többen is indítványozták a közösségi portálokon szervezett demonstrációk betiltását, ám a Scotland Yard közölte, hogy ha a megmozdulások békés keretek között maradnak, akkor nincs törvényi ok a hatósági beavatkozásra.
A végső búcsúceremónia helyszínén, a Szent Pál-székesegyházban 170 országból 2300 meghívott közéleti személyiség gyűlt össze a szertartásra, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.
Jelen van a teljes mostani brit kormány, Thatcher kormányainak számos egykori tagja, valamint a három még élő volt brit kormányfő, Sir John Major, Tony Blair és Gordon Brown.
A meghívott külföldi közéleti személyiségek közül részt vesz a szertartáson mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.
Jelen van a ceremónián II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.
Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.
A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt; közülük nyolc már nem él.
A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.
A menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a szertartás egész időtartamára.
A brit zászlóba burkolt, virágcsokor díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. Az elhaladó koporsó felé a járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak, és a menetet folyamatos taps kísérte.
A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.
Ezután kezdetét vette a több órásra tervezett búcsúszertartás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -