Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. Július 26. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tiltaná a többség a dohányzást a nyilvános helyeken

Tiltaná a többség a dohányzást a nyilvános helyeken

A Gallup első alkalommal mért a dohányzás nyilvános helyeken történő tiltása melletti támogatást felmérései során. Az adatok szerint tízből hat amerikai értene egyet azzal, ha nyilvános helyen nem lehetne rágyújtani.

Nő az egyetértők aránya

2001 óta vizsgálja a dohányzás korlátozásának támogatottságát az amerikaiak körében a Gallup. A társadalomkutató friss felmérése szerint az elmúlt évtizedben első alkalommal mértek többségi egyetértést. A lekérdezés szerint jelenleg az amerikaiak mintegy 59 százaléka értene egyet azzal, ha nyilvános helyeken tilos lenne a dohányzás. 2001-ben ez az arány még 39 százalék volt, az utolsó, 2007-es lekérdezés során hasonló, 40 százalékos arányt mértek.

Az Egyesült Államok 27 államában, valamint a fővárosban van érvényben a dohányzást korlátozó jogszabály.

Korlátozzák, de ne tiltsák

A korlátozó intézkedések jelentős támogatottsága ellenére a dohányzás teljes körű tiltásának gondolata már kevéssé népszerű a helyiek körében. A kutatás szerint a válaszadók 19 százaléka helyeselné, ha a cigarettát illegális terméknek minősítenék, és teljes körűen tiltanák a dohányzást. Erre a kérdéskörre első alkalommal egy 1990-es felmérés során kérdeztek rá a kutatók, akkor 14 százalékos támogatást mutattak ki.

Stabil a dohányosok aránya

A Gallup szerint a dohányzó amerikaiak aránya nem mutat jelentős változást az elmúlt öt évben. A friss lekérdezés során 22 százalék ismerte el, hogy dohányzik, míg ez az arány 2007-ben 25 százalék volt. A kutatócég szerint az elmúlt évtizedekben csökkent a dohányosok száma: a II. világháború idején 30-40 százalékra becsülték a lakosságnak ezen részét, míg a legnagyobb arányt, 1954-ben 45 százalékkal mérték.

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:31, csütörtök | Belföld

Javul a házomlásban megsérült táncművész állapota

Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi házomlás során - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház csütörtökön az MTI-t.

2022. Június 30. 17:08, csütörtök | Belföld

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t.

2022. Június 30. 15:07, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján

Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

2022. Június 30. 14:06, csütörtök | Belföld

Magát tábornoknak adta ki a szélhámos, feleségét is átverte

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki a feleségét is átverve, magát tábornoknak kiadva mintegy 150 millió forintot csalt ki több sértettől különböző előnyök ígéretével.