Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 17. 12:35, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Bild: a német hadsereg is tudott a PRISM-ről

Titkos adatgyűjtés - Bild: a német hadsereg is tudott a PRISM-ről

A német hadsereg (Bundeswehr) is tudott az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PRISM nevű titkos adatgyűjtő programjáról - írta szerdán a Bild című német lap egy NATO-dokumentumra hivatkozva.

A lap az afganisztáni NATO-erők főparancsnokságának 2011. szeptember 1-jén a regionális parancsnokságoknak küldött írásbeli utasításából idézett, amely szerint a terrorizmussal gyanúsított személyek elektronikus kommunikációjának megfigyelésére irányuló kérelmeket a hónap közepétől "a PRISM-be kell betáplálni".
Ekkor német parancsnokság vezette az ország északi régiójában szolgáló nemzetközi erőket.
A Bildhez eljutott dokumentum alapján az adatgyűjtéshez a gyanús személyek telefonszámát vagy e-mail címét kell megadni a PRISM-nek, ehhez pedig az amerikai hírszerző szervek JWICS nevű számítógépes hálózatát kell használni "amerikai katonai vagy civil személyzet" segítségével. Az utóbbi megnevezés a német lap szerint a titkosszolgálatok szakembereit jelöli. A NATO-erők főparancsnoksága a dokumentumban azzal indokolta az utasítást, hogy "az NSA igazgatója" az amerikai hadsereget bízta meg az afganisztáni elektronikus hírszerzési tevékenység összehangolásával.
A német védelmi minisztérium szerdán a Bild cikkére reagálva azt közölte, hogy a tárcának nincsenek információi a lap által idézett utasításról.
A német kormány eddig azt állította, hogy csak Edward Snowden, az NSA egykori munkatársa által júniusban kiszivárogtatott részleteket bemutató sajtóbeszámolókból szerzett tudomást az NSA titkos adatgyűjtő programjáról. Egy felmérés alapján a lakosság többsége nem hisz a kormánynak: a ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából a napokban készült közvélemény-kutatás szerint a németek 79 százaléka úgy véli, a berlini vezetés tudott arról, hogy az amerikai hírszerző szervek megfigyelik a globális elektronikus kommunikációt.
A titkos adatgyűjtési ügy a szeptemberi országos parlamenti választást felvezető kampány egyik fő témája lehet. Az ellenzéki pártok igyekeznek napirenden tartani az ügyet és sarokba szorítani Angela Merkel kancellárt. A pártok választói támogatottságán egyelőre nem változtatott a Snowden-ügy, a konzervatív CDU/CSU továbbra is 40 százalék körül áll, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) pedig 25 százalék körül. Angela Merkel személyes népszerűségét sem csökkentette az ügy, a németek 62 százaléka szerint a következő ciklusban is neki kellene vezetnie a német kormányt, míg szociáldemokrata kihívóját, Peer Steinbrücköt csak a választók 29 százaléka látná szívesen a kancellári tisztségben.
A Bild szerdai cikke szerint a német hírszerzés (BND) is bekapcsolódott az afganisztáni munkába, a szolgálat telefonszámokat adott meg a NATO-nak, amelyek így végül bekerültek a PRISM programba.
A legnagyobb példányszámú német lap hétfőn amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a BND valószínűleg évek óta tud az NSA adatgyűjtő tevékenységéről. A BND több esetben kért felvilágosítást külföldön - például Afganisztánban és Jemenben - elrabolt németek ügyében az amerikai szolgálatoktól arról, hogy az áldozatok kivel telefonáltak és e-maileztek elrablásuk előtt - mondták a Bild forrásai, akik szerint ennek alapján a BND-nél tudták, hogy az amerikai partnerszervezetek rutinszerűen gyűjtenek adatokat német állampolgárok elektronikus kommunikációjáról.
A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság kedden tárgyalt a Snowden-ügyről. Az ülésen meghallgatták többek között Gerhard Schindlert, a BND elnökét, aki a Bild szerint elismerte, hogy a szolgálat együttműködik az NSA-val, mindenekelőtt elrabolt német állampolgárok ügyében. A parlamenti bizottság kizárólag zárt ülésen tárgyal, az üléseket a Reichstag - a parlament épülete - egy speciális, lehallgatásbiztos helyiségében tartják. A testület tagjaira, valamint a testület elé idézett személyekre titoktartási kötelezettség vonatkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése