Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2017. Május 23. 15:54, kedd | Helyi
Forrás: mti

Tíz év fegyházat kapott a Táton gázrobbanást okozó tolvaj

Tíz év fegyházat kapott a Táton gázrobbanást okozó tolvaj

Tíz év fegyházra ítélt a Tatabányai Törvényszék kedden egy férfit, aki 2014 januárjában két társával ellopott egy nyomás alatt álló gázcsövet egy családi ház alagsorából Táton, emiatt az megtelt gázzal és felrobbant.

Videó a táti gázrobbanás pusztításáról!

Fotók a táti házrobbanás utáni állapotokról

Az ítélet csak a harmadrendű vádlott esetében emelkedett jogerőre.

A vádlott és két társa a néhány méter rézcső ellopásával 15 ezer forintos kárt okozott. A lopás okozta robbanás következtében azonban a háromszintes lakóház megsemmisült, emellett további 25 ház és két jármű rongálódott meg, a vádirat szerint csaknem hetvenmillió forint értékben - ismertette az eljáró bíró.

Élő András hozzátette, mindhárom vádlott felismerte, hogy gázrobbanás következhet be. A harmadrendű vádlott a szivárgást észlelve el is ment a helyszínről, az első- és a másodrendű vádlott pedig semmit nem tett azért, hogy a megakadályozza a legalább kilenc órán át tartó gázömlést.

A vádlottak tudták, hogy a sértett hosszabb ideig nem tartózkodik táti házában, ezért több alkalommal bementek az ingatlanba, és először fémtárgyakat, majd különféle ingóságokat loptak el. Amikor az alagsorban megbontották a nyomás alatt áll gázvezetéket, a földgáz felszivárgott a tetőtérig, majd az ott tárolt fagyasztóláda kikapcsolódása során kialakult szikra berobbantotta a gázelegyet. A robbanásban senki sem sérült meg, de a ház megsemmisült.

A Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat közveszélyokozás és lopás miatt többszörös visszaesőként tíz év fegyházbüntetésre ítélte. A férfi feltételes szabadlábra nem bocsátható, mert korábban 13 év fegyházra ítélték és ezt a cselekményt feltételes szabadulása idején követte el.

A másodrendű vádlott közveszélyokozás és lopás miatt öt és fél év börtönbüntetést kapott, ő a bűncselekményt próbára bocsátás ideje alatt követte el. A harmadrendű vádlottat csak lopás miatt marasztalták el, egy év börtönre ítélték, a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztve.

A törvényszék az első- és a másodrendű vádlottat egyetemlegesen csaknem 45 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte.

Az ítélet a harmadrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett. Az első- és a másodrendű vádlott enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.

2023. Október 24. 12:04, kedd | Helyi

Elektromos gokartokkal száguldozhatunk novembertől Esztergomban

Egyben bővítve is a város turisztikai programjainak kínálatát az autóversenyzés világát megjelenítve nyílik meg novemberben az elektromos gokartpálya Esztergomban. A hírt maga a működtető tette közzé a Facebookon.