Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 05. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Tíz éves az MQ, Bécs múzeumnegyede

Tíz éves az MQ, Bécs múzeumnegyede

A napokban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a MuseumsQuartier, amelyet egyszerűen csak Bécs nappalijaként szoktak emlegetni. Évente 3,6 millióan időznek el itt.


Nagyszabású születésnapi bulival, koncertekkel, virtuális szabadtéri színházzal és kétezer látogatóval ünnepelte 10. évfordulóját a bécsi MuseumsQuartier (MQ) a múlt héten. A már tavasszal megkezdett jubileumi rendezvénysorozat azonban még korántsem ért véget.

Július 8-án veszi kezdetét a Frame[o]ut nevet viselő digitális filmvetítés-sorozat. Augusztus 27-ig, minden péntek és szombat este európai dokumentum-, rövid- és játékfilmeket illetve a filmművészet új műfajaiba tartozó crowdsourced, fan és game movie-kat, machinimákat és innovatív animációkat mutatnak be az MQ 8. udvarán. Látható lesz többek között a U2 és a Depeche Mode-videoklipek vizuális arculatát jegyző holland fényképész és rendező, Anton Corbijn Control című filme is.


Javában zajlanak az O-Töne irodalmi fesztivál programjai, amelynek keretében augusztus 25-ig, csütörtökönként osztrák és európai kortárs írók műveiből hallhatnak részleteket az érdeklődők. Július 7-én lesz az ArtNight következő időpontja, amikor az MQ három intézményét - a Leopold Múzeumot, a Kunsthalle Wient és a MUMOK-ot - lehet meglátogatni egyetlen jeggyel. Szeptember 27. és október 2. között tartják a The Art to Innovate című projekt következő felvonását. Ennek során ismét öt osztrák művész hatalmas, felfújható műanyagszobra vonzza az emberek tekintetét az MQ előtt.

Július 31-ig várják kül- és belföldről a műveket az MQ10 - fotópályázatra, amelynek győztese egy jubileumi dizájnba öltöztetett utcabútor, egy Enzi boldog tulajdonosa lehet. A hatalmas, variálható tömbök először 2002 telén, igluk építőköveként debütáltak, azóta minden nyáron más színre festve, különböző formációkban hívogatják egy kis üldögélésre a látogatókat. Névadójuk egyébként az MQ ügyvezetője, Daniela Enzi. Ma már tulajdonképpen elképzelhetetlen a nyár Enzi-k nélkül a MuseumsQuartierban.

Szintén lassításra, elgondolkozásra ösztönöznek az áprilisban felállított háromszintes faház, a Denevérház függőágyai, amelyekből remek kilátás nyílik a MuseumsQuartierra. A szokatlan fa konstrukció összel új helyet kap, hogy egyfajta oázisként invitáljon elmélázásra.

Szeptemberben nyitja meg kapuit az újjáépített MUMOK, a Leopold Museum pedig nagyszabású Egon Schiele kiállítással ünnepli 10. évfordulóját. Az MQ Vienna Fashion Show keretében pedig hetven dizájner vonultatja fel legújabb kreációit. Az egykori császárváros modern, lüktető, kreatív művészeti életének szabad teret nyújtó MuseumsQuartier legtöbb rendezvényére a belépés ingyenes – írja ajánlójában a Compress.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: bécs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.