Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 03. 12:55, hétfő | Életmód
Forrás: mti

Tíz évvel képes megrövidíteni az ember életét a fokozott légszennyezettség

Tíz évvel képes megrövidíteni az ember életét a fokozott légszennyezettség

A szennyező porrészecskék légköri koncentrációjának - köbméterenkénti - 10 mikrogrammnyi emelkedése átlagosan 9-11 évvel rövidíti meg a szennyezett területeken élők várható élettartamát

- derült ki az Ecological Indicators című folyóiratban közölt új tanulmányból. A dániai Aarhusi Egyetemen dolgozó Mikael Skou Andersen szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező apró részecskék erősen szennyezik a levegőt, ami az érintett területen élőknél korai halálozást okozhat.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorításával csökkenne a légszennyezettség, aminek egészségi és anyagi haszna is lenne - olvasható az eurekalert.org. tudományos hírportál.

A légszennyezettség okozta korai halálozásból eredő költségek kiszámítása azonban bonyolult és más-más becslések születnek. Az eltérő számítási módszerek miatt például a fosszilis tüzelőanyagok használatából eredő levegőszennyezettség a becslések szerint háromszor magasabb az Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.

Az Egyesült Államokban a légszennyezettség csökkentésére irányuló költség-haszon elemzést a megmentett életek számára alapozzák, ahol minden élet 7,4 millió dollárt ér. Európában azonban a várható élettartamban bekövetkező változásra helyezik a hangsúlyt: a légszennyezettséggel összefüggő halálozások többsége a hetven-nyolcvan éves korosztályban következik be, ami azt jelenti, hogy a várható élettartamból elvesztett évek száma mindössze egy-kettő körül mozog, ami alapján jóval kisebb a megbecsült anyagi veszteség.

A pontosabb adatok megállapítása érdekében Andersen egy 100 ezer emberre vonatkozó élettartam-táblázatot használva nézte meg, hogy a megnövekedett légszennyezettségnek való kitettség - köbméterenként 10 mikrogrammnyi porrészecske - milyen hatással van az emberek várható élettartamára.

Az eredmények szerint egy szennyezett területen élő személy átlagosan 9-11 évet veszít a várható élettartamából, ami jóval több a gyakran hangoztatott 1-2 évnyi veszteségnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.