Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában kedden az MTA székházában. Kilenc természettudós mellett egy politikatudományi szakembert ismertek el idén.

A személyenként hétezer eurós pénzjutalommal járó Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában az idén hatodik alkalommal adták át - emelte ki a díjat gondozó és a jutalmat biztosító Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az MTI-hez eljuttatott közleményében.
"Díjazottjaink eddigi életútja is bizonyítja, hogy tudás és erkölcs kéz a kézben jár. Senki sem léphet föl a tudomány magasabb lépcsőfokaira anélkül, hogy számtalanszor le ne győzte volna önmagát. Minden nagy érték lemondásból születik, ifjú tudósaink eredményei is a folyamatos megfeszített munkájuknak a gyümölcsei" - hangsúlyozta köszöntőjében Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.
Czakó Gábor (elméleti kémia) a molekuláris kvantumkémia, az elméleti molekulaspektroszkópia és különösen az elméleti reakciódinamika nemzetközileg elismert kutatója.
Dudás Levente (villamosmérnöki tudományok) alapítóként és meghatározó fejlesztőként vett és vesz részt az első magyar műhold, a MASAT-1 projektjében, amelyben a műholdfedélzeti kommunikációs rendszer és a földi állomás kifejlesztéséért felelős.
Kiss Gábor Gyula fizikus a szupernóva-robbanás során keletkező protongazdag nehéz magokat termelő magreakciók tanulmányozásában ért el nemzetközileg is kiemelkedő kísérleti és elméleti eredményeket.
Korcsmáros Tamás biológus a méltatás szerint harmincévesen kutatócsoport- és cégvezető, kiemelkedő tehetséggondozó, egyetemi oktató és nagy sikerű, sok ezer fős nemzetközi tudományos rendezvények szervezője.
Kun Gábor a fiatal matematikusnemzedék "rendkívül ígéretes tagja", akitől a laudáció szerint további alapvető fontosságú eredmények várhatóak.
Lazáry Judit (orvostudomány) "korosztályának és szakterületének kiemelkedő fiatal tehetsége, aki az empatikus, emberközpontú gyógyító munka mellett végzett kutatásaival került a pszichofarmakogenomika nemzetközi élvonalába."
Marton Péter (társadalomtudomány), aki egyebek közt komparatív külpolitika-elemzéssel, az államépítés politikai viszonyaival és szociológiájával, a külpolitikai döntéshozatal pszichológiájával, az afganisztáni államépítési kísérlettel foglalkozik, rendszeresen megméretteti magát nemzetközi fórumokon, tanulmányai rangos folyóiratokban látnak napvilágot.
Nagy Nikoletta (orvostudomány) a bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterének vizsgálatában elért eredményeivel, illetve oki terápiás eljárások, sejt- és génterápiás módszerek kidolgozásával szerzett magának nemzetközi elismerést.
Rokob Tibor András (elméleti kémia) eredményei a méltatás szerint alapvetően új elméleti kiindulópontot szolgáltatnak a környezetbarát kémiai katalizátorok kifejlesztéséhez.
Tóth Gyula mérnök-fizikus az elméleti és számítógépes anyagtudomány "kiemelkedően tehetséges és erősen motivált fiatal kutatója", aki a megszilárdulási folyamatok, ezen belül a kristálymagképződés térelméleti modellezése terén ért el nemzetközi szinten jelentős eredményeket.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma