Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: police.hu

Tizenkét évvel ezelőtti rablógyilkosság gyanúsítottjait fogta el a rendőrség

Tizenkét évvel ezelőtti rablógyilkosság gyanúsítottjait fogta el a rendőrség

Tizenkét évvel ezelőtti rablógyilkosság gyanúsítottjait fogta el a rendőrség.

Egyikük beismerte, hogy egy rokonával együtt rátámadtak még 2008 novemberében a Jász-Nagykun Szolnok megyei Csépán egy 79 éves asszonyra, aki belehalt a bántalmazásba - mondta el a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője keddi online sajtótájékoztatóján.

Petőfi Attila közölte: az ügyben a Jász-Nagykun Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, miután november 20-ára virradóra holtan találtak egy idős asszonyt, akit bántalmaztak és elvitték az értékeit. Akkor kiterjesztett helyszíni szemlét folytattak, sikerült a korabeli technikával olyan nyomokat és anyagmaradványokat rögzíteni, amelyekkel még most, 12 évvel később is azonosítani tudták az elkövetőket - tette hozzá.

A rendőrség egy 39 éves öcsödi férfit gyanúsított meg a bűncselekmény elkövetésével, aki bevallotta, hogy 36 éves rokonával követte el a bűncselekményt. Utóbbi megtagadta a vallomástételt.

Az orvosszakértői megállapítások alapján az áldozat életveszélyes, halálát okozó sérüléseket szenvedett - mondta Petőfi Attila. Hozzátette: a nőt testszerte bántalmazták, a fejét is ütlegelték, ami koponya alatti vérzést okozott, fojtogatták, és végül ez vezetett a halálához.

A rendőrök akkor az 1600 lakosú település szinte valamennyi lakosát meghallgatták, de ez sem vezetett eredményre, és a nyomozást két évvel később felfüggesztették.

A kiemelt ügyek főosztálya idén vette elő az ügyet, sikerült olyan genetikai nyomokat felfedezniük az áldozat felső ruházatán, amiből genetikai profilt tudtak felállítani. Feltételezték, hogy ha nem a településen, akkor annak környezetében lakhat az elkövető vagy az elkövetők, ezért a környékbeli településeken élő, korábban élet vagy vagyon elleni bűncselekményeket elkövetőket vették "górcső alá" - mondta a vezérőrnagy. Hozzátette: így sikerült azonosítani a most 39 éves B. Károly öcsödi lakost, akit elfogtak és őrizetbe vettek még múlt szerdán. A férfi először megtagadta a vallomástételt, ám másnap - ahogy Petőfi Attila fogalmazott - egy jól megválasztott kihallgatási taktikának köszönhetően feltáró vallomást tett.

A férfi elmondta: a szintén Öcsödön élő távoli rokonával együtt szemelték ki a sértett otthonát, és abban állapodtak meg, hogy egy éjszaka rátámadnak az asszonyra. Autóval mentek a településre, de a házat gyalog közelítették meg, átugrottak a kerítésen, betörték az ablaküveget és még a telefon légkábelét is elvágták. Sapka volt rajtuk, arcukat sállal takarták, gumi- és munkáskesztyűt viseltek. A zajokra felébredő sértettet felváltva testszerte ütlegelték, és értékeiről faggatták. Végül két gyűrűvel és az áldozat füléből kitépett fülbevalóval távoztak, az idős asszonyt holtan hagyták hátra - mondta Petőfi Attila.

A beismerő vallomást követően elfogták a jelenleg 36 éves F. Istvánt is, ő azonban megtagadta a vallomástételt.

Az összebeszélés és a bizonyítékok esetleges megsemmisítésének veszélyére hivatkozva a rendőrség javaslatot tett az ügyészségnek a két férfi letartóztatására, az ügyészség ezzel egyetértett és javaslatára a Szolnoki Városi és Járási Bíróság elrendelte a kényszerintézkedést a két gyanúsítottal szemben.

Az MTI kérdésére a vezérőrnagy elmondta: B. Károly korábban vagyon elleni bűncselekmény miatt volt büntetve.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rögzített nyomok kiterjedt, alapos - és 2020 technikai szintjének megfelelő - vizsgálata csak most történhetett meg, ennek alapján tudták azonosítani B. Károlyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során