Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2015. Július 08. 08:31, szerda | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Több millióba kerül az esztergomi szökőkutak felújítása

Több millióba kerül az esztergomi szökőkutak felújítása

Az elmúlt évek szakszerűtlen üzemeltetése és a karbantartás elmulasztása miatt mindhárom Széchenyi-téri szökőkút teljes, közel hét millió forintos felújítást igényel.

A szokatlanul erős hőség még fájóbban rámutatott a város főterén ma szárazon álló szökőkutak hiányára, amelyek némi enyhülést adhatnának a kánikulában. Az Ister-kút, valamint a városháza épülete előtt lévő ikerkutak jelenleg nem üzemeltethetőek, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években gyakorlatilag teljesen elhanyagolták azokat. Az állapotfelmérés még tavasszal megkezdődött, de a gépészetet és villamos berendezéseket teljes egészében ellepő víz miatt csak mostanra sikerült pontos képet kapni a kutak helyzetéről.

A városháza előtti kutak gépházában másfél méter magasan állt hosszú ideig a víz, mivel elmulasztották lezárni a gépészet egyes elemeit, így a medencetestbe jutó csapadék a gépházba csorgott. Ugyanígy hosszú ideig víz alatt állt a villamos szekrény is, a szivattyúk eltűntek vagy üzemképtelenek, a szűrőtartályok nyomásmérője szintúgy. A tartószerkezetek, csőbilincsek, rögzítő elemek erősen korrodálódtak, a beépített reflektorok töröttek, üzemképtelenek. Ezen elemek cseréje szükséges ahhoz, hogy biztonságosan üzemeltethető legyen a szökőkút.A tér közepén álló Ister-kút esetében szintén a korrodálódott elemek, valamint az üzemképtelenné vált szivattyú okoz gondot, valamint a próbaüzem során tapasztalt nagy mennyiségű vízelfolyás, amely szintén a gépészet karbantartásának elmulasztására vezethető vissza.

A város főterén álló kutak teljes felújításának összege megközelíti a hétmillió forintot, azt követően a felkészített kezelőszemélyek felügyeletével minél előbb takarékosan és üzembiztosan működtethető lesz a rendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.