Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Július 08. 08:31, szerda | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Több millióba kerül az esztergomi szökőkutak felújítása

Több millióba kerül az esztergomi szökőkutak felújítása

Az elmúlt évek szakszerűtlen üzemeltetése és a karbantartás elmulasztása miatt mindhárom Széchenyi-téri szökőkút teljes, közel hét millió forintos felújítást igényel.

A szokatlanul erős hőség még fájóbban rámutatott a város főterén ma szárazon álló szökőkutak hiányára, amelyek némi enyhülést adhatnának a kánikulában. Az Ister-kút, valamint a városháza épülete előtt lévő ikerkutak jelenleg nem üzemeltethetőek, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években gyakorlatilag teljesen elhanyagolták azokat. Az állapotfelmérés még tavasszal megkezdődött, de a gépészetet és villamos berendezéseket teljes egészében ellepő víz miatt csak mostanra sikerült pontos képet kapni a kutak helyzetéről.

A városháza előtti kutak gépházában másfél méter magasan állt hosszú ideig a víz, mivel elmulasztották lezárni a gépészet egyes elemeit, így a medencetestbe jutó csapadék a gépházba csorgott. Ugyanígy hosszú ideig víz alatt állt a villamos szekrény is, a szivattyúk eltűntek vagy üzemképtelenek, a szűrőtartályok nyomásmérője szintúgy. A tartószerkezetek, csőbilincsek, rögzítő elemek erősen korrodálódtak, a beépített reflektorok töröttek, üzemképtelenek. Ezen elemek cseréje szükséges ahhoz, hogy biztonságosan üzemeltethető legyen a szökőkút.



A tér közepén álló Ister-kút esetében szintén a korrodálódott elemek, valamint az üzemképtelenné vált szivattyú okoz gondot, valamint a próbaüzem során tapasztalt nagy mennyiségű vízelfolyás, amely szintén a gépészet karbantartásának elmulasztására vezethető vissza.

A város főterén álló kutak teljes felújításának összege megközelíti a hétmillió forintot, azt követően a felkészített kezelőszemélyek felügyeletével minél előbb takarékosan és üzembiztosan működtethető lesz a rendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.