Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: MTI/Filep István

Több mint 118 ezren lépték át az elmúlt öt napban a magyar-román határt

Több mint 118 ezren lépték át az elmúlt öt napban a magyar-román határt

A román határrendészet adatai szerint az elmúlt öt napban több mint 118 ezren lépték át a magyar-román határt több mint 66 ezer járművel.

A megugrott utasforgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a Nagylak-Nagylak 1, és a Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőhelyeken.

Az MTI a román határrendészet honlapján az elmúlt öt nap során közzétett napi jelentések adatait összegezve jutott egy átfogó adatsorhoz. Mint kiderült, a határforgalom nagyobb részét a május 15-19. közötti időszakban is a teherforgalom tette ki. A román hatóság nem minden nap közölt a teherforgalomra is kitérő részadatokat, de az adatsorból kiderül, hogy a határon hétfőn átlépő 14 200, illetve kedden átlépő 13 800 gépkocsi közül 8800 illetve 9100 árut szállított.

Az adatok azt is jelzik, hogy a romániai rendkívüli állapot feloldása (május 15.) óta mindkét irányban megnövekedett a személyforgalom. Az elmúlt öt napban 68 ezer 200 személy Románia felé, 50 ezer pedig Magyarország felé lépte át a határt. A két nagylaki határátkelőhelyen minden bizonnyal amiatt alakultak ki többórás sorok, hogy a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyosó Nagylaknál éri el a magyar-román határt, és a román hatóságok által bevezetett járványügyi ellenőrzések a korábbi fél percről öt-tíz percre hosszabbították meg az egy személy átléptetésére fordított időt.

A hét végén a nagylaki mellett további határátkelőhelyeket nyitottak meg a személyforgalom számára a román-magyar határon, de - amint a budapesti operatív törzs kedden közölte - a humanitárius korridorok nem változtak. A magyar rendőrség irányítja - ha torlódást tapasztal - a Gyula-Gyulavarsánd, Ártánd-Bors, Csengersima-Pete határátkelőhelyek valamelyike felé a Romániába tartó személyforgalmat.

A nyugat-európai országokból hazatérő román vendégmunkásokra utal, hogy az elmúlt napokban nagy mértékben megnövekedett azoknak a száma, akiket - miután Magyarország felől léptek az országba - a román egészségügyi hatóságok járványügyi elkülönítésbe helyeztek. Míg - a román határrendészet egyik közleménye szerint - a magyar-román határszakaszról áprilisban naponta átlagosan 1500 személyt küldtek járványügyi elkülönítésbe, az elmúlt négy nap átlaga megközelítette a 7300-at.

A román határrendészet adatai szerint a jelenlegi határforgalmi értékek meg sem közelítik a járvány előtti forgalmas időszakok értékeit. Amint a hatóság korábban közölte: a tavalyi karácsony környékén, a december 21-28. közötti nyolc nap alatt 620 ezer személy (naponta átlagosan 77 500) lépte át a magyar-román határt, és az átlagos várakozási idő ennek ellenére sem haladta meg a 30 percet. Akkor azonban az utazóknak nem kellett megszabott útvonalon haladniuk, 11 határátkelőhelyet vehettek igénybe, és az átléptetésük során nem estek át járványügyi ellenőrzésen.

A román média az elmúlt napokban tág teret szentelt a magyar-román határon Nagylaknál kialakult torlódásnak. Amint a hírtelevíziók helyszíni tudósításaiból kiderült, olyan is előfordult, hogy egyes Romániába tartó személyek 12 óra várakozás után jutottak át a határon. A sorban álló autósok sokszor dudálással fejezték ki elégedetlenségüket a hosszú várakozási idő miatt. Az elmúlt napokban a gyalogos határforgalom is megnőtt Nagylaknál. A határátlépésre várakozó gyalogosok a legtöbb esetben nem tartották be a járványellenes intézkedések során megszabott másfél méteres távolságot egymástól, és sok esetben maszkot sem viseltek.

Címkék: határ, román, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során