Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 01. 12:03, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 2300 település kap tüzelőanyag-támogatást

Több mint 2300 település kap tüzelőanyag-támogatást

Több mint 2300 település vett részt sikerrel a Belügyminisztérium (BM) szociálistüzelőanyag-pályázatán, az önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tűzifát,

illetve szenet 2022. február 15-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak - közölte a tárca önkormányzati államtitkára pénteken az MTI-vel.

Pogácsás Tibor elmondta: a központi költségvetés idén 5 milliárd forint támogatást biztosít a szociálistüzelőanyag-programhoz. A kormányzat 2011 óta támogatja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását - emlékeztetett az államtitkár; a program 800 millió forintos kerettel indult, amely évről évre emelkedett, és idén már a kezdeti összeg több mint ötszörösét szánják erre a célra.

A program az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A költségvetési támogatást a BM az érintett önkormányzatoknak folyósítja.

A pályázatok beadásának határideje 2021. augusztus 31. volt.

Pogácsás Tibor ismertette: 2351 önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, a pályázatok szabályszerűségi, formai és tartalmi felülvizsgálatát, a szükséges hiánypótlást a Magyar Államkincstár végezte.

A legtöbb nyertes önkormányzat - 2091 - összesen több mint 4,4 milliárd forint értékben keménylombos tűzifára kap támogatást. További 217 település barnakőszén, 43 pedig lágylombos tűzifa vásárlása érdekében pályázott sikerrel.

A nyertes önkormányzatok a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, a támogatás teljes összegét legkésőbb 2022. március 31-ig használhatják fel.

A tűzifa, valamint a szén szállításából - ideértve eljuttatását a rászorulókhoz - származó költségek a nyertes önkormányzatokat terhelik, amelyeknek 2022. április 15-ig kell elszámolniuk a kincstárral.

A pályázat eredményét a Belügyminisztérium honlapján teszik közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.