Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 06. 11:08, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: KEMHESZ

Több mint 30 tonna pontyot telepítenek térségünk vizeibe

Több mint 30 tonna pontyot telepítenek térségünk vizeibe

Mintegy 4000 munkahely megvédését teszi lehetővé az az országos program, amelynek keretében csak Komárom-Esztergom megye vizeibe mintegy 32 tonna pontyot telepítenek

– mondta Völner Pál kedden az esztergomi szénrakodónál, ahol a rendkívüli haltelepítési akció keretében négy tonna pontyot juttatott az Agrárminisztérium a MOHOSZ és a Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének koordinálásával.

„A kormány döntése alapján a magyar haltermelők segítése érdekében az Agrárminisztérium intervenciós felvásárlást végzett, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras ponty készletet érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege 800 millió forint” - ismertette a térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese.



Völner Pál hozzátette, a döntés a halas ágazatban érintett dolgozók munkahelyének megtartásán túl a koronavírus járvány elmúltával szolgálja a szabadidős sporthorgászat, a horgász versenysport és a turizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. A támogatott telepítések a kormány döntése alapján, az Agrárminisztérium felügyeletével, a MOHOSZ OHSZK szervezésében, koordinációjával és ellenőrzésével valósulnak meg.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, korában soha nem került sor ekkora mértékű telepítésre. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke a legtöbb esetben a korábbi teljes éves kihelyezését is meghaladja. A (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata.



Az országos akció keretében Komárom-Esztergom megye horgászvizeibe 18 különböző helyszínen kerülnek 2-2,5 kilós példányok, ezzel 14 egyesület 10 ezer tagja kap lehetőséget élménydús horgászatra. A 32 tonnás telepítés összértéke megközelíti a 21 millió forintot.

A munkában országosan 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál több telepítési ponton valósul meg, a program várhatóan május közepén ér véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.