Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Március 21. 07:09, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Tömegek gyászolják az elhunyt kopt pápát

Tömegek gyászolják az elhunyt kopt pápát

Kairóban kedden tömegjelenetek közepette megtartották a szombaton elhunyt III. Senuda egyiptomi kopt pápa végső gyászszertartását.

Az egyházfőt a zsúfolásig megtelt Szent Márk-székesegyházban ravatalozták fel. A templomban így is csak a meghívottak fértek el, a többi, feketébe öltözött, gyakran síró gyászoló az épület előtt gyűlt össze, és elismételte a bent elhangzott imádságokat. Számukat több tízezerre tették a jelentések. A rend fenntartásában a katonaság is segített, ennek ellenére többtucatnyian megsérültek a tolongásban.

A szertartáson a kopt egyház főpapjain kívül részt vett az Egyiptomot irányító katonai tanács több egyenruhás tagja, számos elnökjelölt és a külföld, így a Vatikán képviselői is.

A koporsót a katedrálisból egy katonai repülőtérre vitték, ahonnan helikopter szállítja Sebudát a végső nyughelyére, a Kairótól 110 kilométerrel északnyugatra fekvő Vádi Natrún kolostorába.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.