Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. November 27. 14:44, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Totális támadás indul a dohányzás ellen?

Totális támadás indul a dohányzás ellen?

Jelentős szigorítások jöhetnek 2013-tól a dohány-kiskereskedelem területén, valamint a fiatalkorúak is sokkal nehezebben juthatnak hozzá az egészségkárosító termékhez.

Derült ki abból az MNO által megismert egyéni képviselői tervezetből, amelyet még nem nyújtottak be a parlamentnek. Az illegális terjesztőkre akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhatnak majd. Mint ismert, jövő év januárjától többek között a vendéglátóhelyeken lesz tilos a „füstölés”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MNO által megszerzett tervezetet, amelyet egy fideszes honatya készül benyújtani, támogatja-e a kormánypárti többség. A javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény – a javaslat szerint – a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

500 milliós bírság is jöhet

A tervezett szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban.

Áthágták az előírásokat

Mint ismert, Magyarországon évtizedek óta kiemelkedően magas az egy főre jutó éves cigarettafogyasztás. A mostani szabályozás egyértelmű célja, hogy változtasson azon a gyakorlaton, miszerint az elmúlt évtizedekben a hatályos jogszabályok megszegésével fiatalok tömegei jutottak és jutnak ellenőrizetlenül cigarettához és más egyéb dohánytermékhez az előírt korlátozások áthágásával.

A dohányzás következtében hazánkban évente ezrek vesztik életüket légzőszervi, légúti és keringési, szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Az egészségügyi károsodások járulékos hatásaként a mindenkori központi költségvetésből jelentős összegeket emészt fel a dohányzás megelőzésére, valamint a megbetegedések kezelésére kiépített állami intézményrendszer fenntartása és működtetése.

Sok helyen nem lehet majd rágyújtani

Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik.

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:31, csütörtök | Belföld

Javul a házomlásban megsérült táncművész állapota

Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi házomlás során - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház csütörtökön az MTI-t.

2022. Június 30. 17:08, csütörtök | Belföld

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t.

2022. Június 30. 15:07, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján

Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

2022. Június 30. 14:06, csütörtök | Belföld

Magát tábornoknak adta ki a szélhámos, feleségét is átverte

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki a feleségét is átverve, magát tábornoknak kiadva mintegy 150 millió forintot csalt ki több sértettől különböző előnyök ígéretével.