Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 08. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Tovább csökkent a munkanélküliség megyénkben

Tovább csökkent a munkanélküliség megyénkben

A Komárom-Esztergom megyében nyilvántartott álláskeresők száma szeptemberben is csökkent, a gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított arányuk 5,6 százalékra süllyedt.

Közölte a megyei munkaügyi központ igazgatója az MTI-vel. Hajasné Hertelendi Valéria tájékoztatása szerint az idén az első kilenc hónapban az álláskeresők létszáma 1869-cel csökkent, ennek hatására a megyei munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal javult. A fő munkaerő-piaci mutatók az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva még kedvezőbben alakultak, a nyilvántartottak száma 3685-tel, a mutató pedig 2,3 százalékponttal lett alacsonyabb.

Az első őszi hónapban 1731-en váltak nyilvántartott álláskeresővé, 150-nel többen, mint augusztusban. A belépők számának növekedése nagyobb részt a pályakezdők beáramlásának felerősödésére vezethető vissza. Arányuk megközelítette az évi maximumot, ami a tanév végéhez kapcsolódott.

A júliusban és augusztusban benyújtott állásajánlatok rendkívül magas számához viszonyítva szeptemberben csökkent a bejelentett munkaerő kereslet. Ekkor összesen 1934 munkavállalóra vonatkozó bejelentés érkezett a megyei kirendeltségekre, ami az augusztusinak alig 60 százalékát tette ki.

Az újonnan bejelentett álláshelyek számában mutatkozó csökkenés a támogatott munkalehetőségek visszaeséssel függ össze. Augusztusban kiugróan nagy, 1651 fős volt a közfoglalkoztatási programokhoz kötődő létszámigény, amit szeptemberben már csak 533-as kereslet követett.

A korábban bejelentett, még érvényes munkaerőigényekkel együtt szeptemberben 4247 állásajánlat szerepelt a megyei kirendeltségek kínálatában. A munkaügyi központok közvetítésével 1221 álláskeresőt sikerült munkához juttatni, közülük 309 embert normál álláshelyre vettek fel, a fennmaradó 912 ember munkába állását a különböző támogatások, jórészt a közfoglalkoztatási programok segítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.