Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Április 27. 08:56, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Tovább erősítené autóiparát Esztergom

Tovább erősítené autóiparát Esztergom

Esztergomban tartotta alakuló egyeztető fórumát a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműfejlesztési és Mechatronikai Központ.

A tavaly kormányhatározatban rögzített kiemelt térség célja Esztergom és Tatabánya térségének és járműiparának hosszú távú fejlődése, versenyképességének növelése.

Az esztergomi értekezleten részt vett többek között Esztergom és Tatabánya polgármestere, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Urbán László a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint az Edutus Nonprofit Zrt. képviselői és Szíjártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója.

Romanek Etelka polgármester megnyitójában elmondta: Esztergom Város Önkormányzata szeretne minél nagyobb szerepet vállalni ebben a kezdeményezésben, elsősorban a Magyar Suzuki Zrt.-vel szorosan együttműködve, valamint a többi, autóiparban érintett szereplőkkel. Esztergom polgármestere hozzátette: a város számára hosszútávú stratégiai fontosságú ez a kezdeményezés, hiszen a megyében Esztergom rendelkezik a legnagyobb járműipari hagyományokkal.

Tatabánya polgármestere, Schmidt Csaba szintén megerősítette a megyeszékhely elkötelezettségét a projekt mellett, mint mondta, „a tavaly megszavazott térségi minősítés egy olyan keret, amelyet nekünk kell tartalommal megtöltenünk a képzési intézményekkel, önkormányzatokkal és az autóipari ágazat szereplőivel”.

A megbeszélésen Szíjártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója osztotta meg eddigi tapasztalataikat. Előadásában rámutatott arra, hogy a térségi gazdasági növekedés támogatása nélkül a városok sem jutnak előrébb. A helyi gazdaság megfelelő megértése és támogatása nélkül az önkormányzatok sem tudnak fejlődni, valódi közös, mélyreható párbeszédekre van szükség. Hozzátette: minél szélesebb kör bevonására van szükség a lehető legnagyobb hatékonyság érdekébe, nem csak a gazdasági szereplőkkel, hanem a többi önkormányzattal is együtt kell működni, lokális érdekek helyett térségi fejlesztésekben gondolkodni, akár megyéken túlnyúlóan is. Hangsúlyozta, hogy a térségben működő vállalatok aktív közreműködése elengedhetetlen, és a számukra nélkülözhetetlen szakképzett munkaerő biztosítása érdekében ugyanilyen fontos a képzőhelyek, munkaügyi központok és a kormányhivatalok bevonása is.

A részt vevők valamennyien egyetértettek abban, hogy elsősorban a célok pontos, részletes megfogalmazására van szükség, továbbá arra, hogy mindezt egy jogi személyiségű társaság koordinálja. Ugyanígy egyértelmű, hogy a struktúrából nem hiányozhat a megyei iparkamara sem, amely közvetlen kapcsolatban áll a kis- és középvállalatokkal.

Tóth Mihály, az Edutus Főiskola Vállalati Kapcsolati Igazgatója ismertette azt a tervezetet, amelyet az elmúlt hónapokban készítettek elő. Ez alapján a Nyugat-Pannon térséghez hasonlóan egy nonprofit kft. végezné a koordinációt, amelynek alapítói Esztergom és Tatabánya önkormányzata, Komárom-Esztergom megye önkormányzata, valamint az Edutus Nonprofit Zrt. lennének. Ehhez kapcsolódhatnának be tagként további önkormányzatok, valamint az együttműködésben részt vevő vállalatok. A létrehozandó kft. fő feladatai a megyei-térségi gazdaságfejlesztési programok, járműipari projektgazdák felkutatása, szakértő szervezet kialakítása, adminisztráció, forrásmenedzsment, pályázat menedzsment, kommunikációs és PR feladatok, duális képzési rendszer bevezetése, innovációs központ és inkubációs központ létrehozása, működtetése lennének.

Az alakuló ülésen részt vevők a nonprofit kft. struktúrájának véglegesítésével az Edutus Nonprofit Zrt.-t bízták meg, az esztergomi ülés zárásaként rögzítve, hogy a megbeszélésen elhangzottak alapján elkészülő struktúrát és munkatervet a következő, június elejére tervezett munkaértekezleten véglegesítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT