Városlista
2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Augusztus 10. 12:51, kedd | PR

Tudod, hogyan határozzák meg a nyelvvizsga szinteket?

Tudod, hogyan határozzák meg a nyelvvizsga szinteket?

Mindenki ismeri az alap, közép és felsőfokú nyelvvizsga szintek fogalmát, de tudod, hogyan határozták meg ezeket a szinteket? Adunk egy rövid összefoglalót arról, hogy melyik nyelvvizsga szint mit jelent.

A nyelvi tudás mérésére különféle nyelvvizsga szinteket alkalmazunk, emellett pedig a nyelvtudás szintjének meghatározására egy, még ennél is komplexebb rendszer van felállítva. Röviden bemutatjuk, hogy mi a legismertebb rendszer és mit takarnak a kódok.

Közös Európai Referenciakeret (CEFR)

Ezt a rendszert az Európa Tanács dolgozta ki annak érdekében, hogy a tagállamokban működő sokféle nyelvvizsga rendszert egy egységes, közös mérési rendszerhez lehessen igazítani. Ennek megfelelően nem csupán három szintre (alap-, közép- és felsőfokra) tagolódik, mint a magyar rendszer, hanem árnyaltabban határozza meg a nyelvtudási szinteket, hogy ahhoz igazodva be lehessen sorolni a tagállamok nyelvvizsga szintjeit is.

Hogyan épül fel a CEFR nyelvvizsga szint rendszer?

A CEFR betűvel jelöli a szinteket és számmal az alszinteket. Az A jelű nyelvtudás szint az alapszintű nyelvhasználatot jelenti. Ezen belül megkülönböztetnek 1-es és 2-es szintet. Az A1 a minimumszint, ami kapcsolatteremtésre már használható, az A2 pedig az úgynevezett alapszint, ami azonban nem megfelelője a régi alapfoknak.

A B jelű szint az önálló nyelvhasználó szintje. Ezen belül a B1 nyelvvizsga szint a küszöbszint, ami a régi magyar nyelvvizsga rendszerben az alapfoknak felel meg, míg a B2 a klasszikus középfok, amit a CEFR középszintnek hív.

Végül pedig a C jelű szint a mesterfokú nyelvhasználó nyelvvizsga szintje. A C1 szint a haladó, míg a C2 szint a mesterfok. Ebben az esetben inkább a C1 felel meg a klasszikus felsőfokú nyelvvizsga szintnek, és a C2 még ezen is felül van.

Hol milyen szinten vizsgázhatsz?

Nem minden nyelvvizsga rendszer adoptálta mind a 6 nyelvvizsga szintet, ezért van, ahol mindből tudsz vizsgázni, van azonban, ahol a klasszikus háromszintű nyelvvizsga rendszerben jelentkezel. Nagyon fontos, hogy pontosan tájékozódj a nyelvvizsgád kiválasztásakor annak függvényében, hogy mire, hogyan van szükséged nyelvvizsgára, mert annak megfelelően kell a nyelvvizsga rendszerben szintet választanod.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 17:56, szerda | PR

Egyszerűbb játékok, boldogabb gyerekkor: a Montessori módszer

A gyereknevelés manapság nehéz terep. Bár rengeteg információhoz férünk hozzá, amikhez korábban nem, vagy csak nehezen, a bőség zavara miatt nem könnyű eldönteni,

2021. Szeptember 22. 17:45, szerda | PR

Ha játék, akkor határ a csillagos ég?

Idő, pénz, energia. Ha tetszik, ha nem, mind a háromból bőven kell áldozni a játszás oltárán. Ám ezzel az ég világon semmi baj nincsen akkor, ha van egy fal, ami a megálljt jelenti.

2021. Szeptember 21. 17:07, kedd | PR

Lapradiátor – a klasszikus fűtési megoldás

Otthonunk fűtési rendszerének kialakításakor, felújításakor a leginkább elterjedt megoldás a padlófűtés, vagy a radiátoros fűtés.

2021. Szeptember 20. 15:39, hétfő | PR

Divatos és praktikus - melyik gyermekcipőt válasszuk az őszi-téli időszakra?

Felelősségteljes szülőként mindenből a legjobb minőséget szeretnéd a gyermekednek adni?