Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Május 02. 17:13, vasárnap | Helyi
Forrás: autopro.hu

Tudta? Van második élete is a Mercedes-Benz buszok akkumulátorainak.

Tudta?  Van második élete is a Mercedes-Benz buszok akkumulátorainak.

A Daimler Buses egy olyan projektben vesz rész, amelynek az a lényege, hogy a Mercedes-Benz eCitaro buszok kiszuperált akkumulátorait energiatárolóként hasznosítják újra.

Az újrahasznosítás egy olyan erőműben történik, ahonnan egy német nagyváros tömegközlekedését szolgálják ki árammal. A második életciklusát töltő akkumulátorok fejlesztésével a Mercedes-Benz hannoveri üzeme foglalkozik.

Az akkumulátorok élettartama minden egyes töltéssel csökken, így bármilyen technológiával is készültek az akkuk, egy városi buszban viszonylag hamar elérnek az életük végére. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ki kell őket dobni. A Mercedes-Benz eCitaro buszok akkumulátorainak élettartama öt-hat év körül van a Daimler szerint, ezt követően a gyárilag megadott hatótávolság megtételére már nem képesek a buszok. Az akkumulátorok azonban még évekig használhatóak. Az egyik megoldás, ha kisebb forgalmú buszokban még elketyegnek, a másik, ha energiatározóként használják fel őket újra.

A nálunk futó Zöld busz akkumulátora is számíthat rá, hogy ha nem is örökéletet, de még egy esélyt kap arra, hogy részt vegyen az ésszerű és környezetkímélő energiafelhasználásban.

Fotók: Totalcar/Balla György, Somogyi András

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 12:11, csütörtök | Helyi

Itt a „Magyar Róma!” címmel, két útvonalon indítja újra várostörténeti sétáit a Cathedralis Tours

Május 1 és október 30 között hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt a Vízivárost és a Várhegyet, szombaton és vasárnap délutánonként pedig a Szent Tamás-hegyet és történetét ismerhetik meg a résztvevők.

2021. Május 06. 07:46, csütörtök | Helyi

Újra látogatható a dömösi prépostság altemploma

Május 8-tól szervezetten látogatható a prépostság altemploma. A lelkiségi programokra még várni kell, de a vezetett műemléki bemutatás már most szombattól elérhető lesz.

2021. Május 06. 06:28, csütörtök | Helyi

Indulnak a bunker és orchidea túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-tól újra megtartja vezetett túráit a Strázsa-hegyen és környékén, amelyekre már most lehet jelentkezni.

2021. Május 05. 08:03, szerda | Helyi

Hagyományos esztergomi Mindszenty-szentmise

Május 8-án, 10.30 órától engesztelő szentmisét mutatnak be az Esztergomi Prímási Bazilikában Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján.