Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Túlkínálat a kereskedelmi ingatlanpiacon

Túlkínálat a kereskedelmi ingatlanpiacon

Túlkínálat jellemzi a kereskedelmi ingatlanpiac helyzetét Budapesten és az ország többi részén egyaránt.

A fővárosban számtalan üzlethelyiségen látható a kiadó/eladó vagy épp az elköltöztünk tábla - írja a Magyar Hírlap. Évek óta tartó jelenség, hogy a kisebb vállalkozások folyamatosan költözködnek egyik helyről a másikra – a kedvezőbb bérleti feltételek reményében.

A hatalmas kínálat ellenére a kereslet leginkább a forgalmas helyekre korlátozódik. „A leendő bérlők főleg a főváros egyes kiemelt helyein keresnek kiadó üzlethelyiségeket – például forgalmas utak vagy csomópontok mentén, vagy lakótelepeken” – mondta a lapnak Dócs Kata, az Ingatlan Budapest Kft. képviselője. Igaz, hogy ezeken a helyeken a legmagasabbak az árak - tette hozzá. „Példaként említenék egy Újpest központjában lévő ingatlant. Ennek bérleti díja havonta megközelíti a háromszázezer forintot, a rezsi pedig újabb nyolcvanezerrel terheli meg a bérlők pénztárcáját. Ilyen árak mellett egy kisvállalkozás képtelen életben maradni, nem csoda tehát, ha nagy a vándorlás az egyes ingatlanok közt” – részletezte Dócs Kata.

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete szerint csak a régóta működő, jól bevált vállalkozások, boltok tudnak tovább működni, az új vállalkozások életképessége nagyon ingatag – ez pedig jelentősen kihat a hazai kereskedelmi ingatlanpiac helyzetére is. Hadzopulosz Zsuzsanna, a Manager Ingatlan Kft. ingatlan-tanácsadója elmondta: garantált forgalomra a kiskereskedők számára csak egy bevásárlóközpontban van lehetőség, a magas bérleti és üzemeltetési díjak miatt azonban ezeken a helyeken is gyakran cserélődnek a bérlők. „Az olcsó, kínai típusú üzletek konkurenciája mellett még a hazai gyártású nagy- és kiskerre szakosodó kereskedők is bezárni kényszerülnek, így, véleményem szerint a megszaporodó üres üzletek látványának egyaránt oka a gyenge piac, a vásárlóerő folyamatos csökkenése és a túlkínálat” – mondta a tanácsadó.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.